Linkovi

Dragan Obrenović još jednom priznao krivicu za zločin u Srebrenici - 2003-10-31


Tužitelji haškog tribunala su sinoć za Dragana Obrenovića zatražili kaznu u rasponu od 15 do 20 godina zatvora. Bivši zamjenik komandanta Zvorničke brigade je maja ove godine priznao krivnju za zločine protiv čovječnosti, počinjene učestvovanjem u ubistvu preko 7.000 Bošnjaka Srebrenice, ljeta 1995. godine. U "Izjavi o činjenicama" Obrenović je rekao da je 13. jula 1995. saznao za dolazak zarobljenika iz srebreničke enklave na područje Zvornika i da je u tom trenutku komndovao Zvorničkom brigadom u odsustvu komandanta Vinka Pandurevića.

"Saznavši za plan da se pobiju zarobljenici, ja kao vršilac dužnosti komandanta, preuzeo sam odgovornost za taj plan i podržao njegovo izvršenje", rekao je Obradović.

U istom dokumentu on je potvrdio da je "postojao plan opšteg i istematskog napada na muslimansko stanovništvo u području Srebrenice i da je on lično odgovoran za udar na fundamentalna ljudska prava".

Na raspravi o dužini kazne, Obrenović je još jednom priznao da je kriv za srebrenički genocid.

"Kriv sam za sve što sam učinio... Kriv sam i za ono što nisam učinio, što nisam pokušao zaštititi zarobljenike...Hiljade nevinih žrtava je stradalo, ostali su grobovi, izbjeglice, opšta nesreća. Dio odgovornosti za to snosim i ja", rekao je on.

Sudsko vijeće je potom najavilo da će Obrenoviću izreći kaznu u decembru ove godine.

XS
SM
MD
LG