Linkovi

Ansar al-Islam je ekstremistička, muslimanska teroristička grupa koja djeluje u Iraqu - 2003-10-31


Ansar al-Islam je ekstremistička, muslimanska teroristička grupa koja djeluje u Iraqu. Ona je povezana sa Al-Qaidom Osame bin Ladena. Teroristi Ansar al-Islama žele Iraku nametnuti represivni režim sličan bivšem režimu Talebana u Afganistanu. Kako kaže general Norton Schwartz, postaje jasno da je Ansar al-Islam voljan da radi sa ogorčenim ostacima režima Saddama Husseina: Postoje odredjene indicije o vezama izmedju lojalista bivšeg režima i nekih visokih članova Ansar al-Islama. Ali, uopćeno govoreći, oni djeluju neovisno. Ansar al-Islam je trenutno naš glavni organizovani teroristički protivnik u Iraku, i mi naše resurse koncentrišemo u skladu sa tim.

Prije rata, Ansar al-Islam, je svoje baze imao na sjeveru Iraka, u blizini granice sa Iranom. U područjima koja kontrolira grupa je nametnula vladavinu u stilu Talebana, i samoubilački napadi protiv iračkih Kurda postali su njihova praksa. Prošlog marta, glavnu bazu Ansar al-Islama uništile su snage Sjedinjenih Država i Kurda. Ali, mnogi od lidera te grupe izbjegli su u Iran i druga mjesta. Sada se teroristi Ansar al-Islama, prelazeći granicu vraćaju u Irak. Nedavno, kaže general Schwartz, američki vojnici su zarobili jednog od visoko rangiranih članova Ansar al-Islama, Aso Hawleria.

”Ključna stvar je da smo mi zarobili jednog od njihovih vodja, i mi ćemo nastaviti da djelujemo kako protiv onih koji vode organizaciju tako i protiv onih koji izvode akcije protiv naših vojnika. Mi ćemo sprovoditi ofanzivne operacije, i nastojaćemo da maksimalno umanjimo mogućnosti njihovog djelovanja.“

Predsjednik George W. Bush je rekao da Sjedinjene Države i njeni koalicijski partneri neće biti uznemiravani od strane tih ubica.

Ustvari, mi smo još više opredjeljeni za rad sa iračkim narodom kako bi stvorili uvjete slobode i mira, jer je u našem nacionalnom interesu da to radimo. U interesu je dugoročnog mira u svijetu da radimo na uspostavljanju slobodnog i sigurnog Iraka, rekao je predsjendik Bush.

Slobodan Irak usred Srednjeg Istoka, kaže predsjednik Bush, će imati izuzetan istorijski uticaj.

XS
SM
MD
LG