Linkovi

Halloween u Americi i legenda o mjestu Sleepy Hollow - 2003-10-31


Obilježavanja Halloweena u Americi sastoji se izmedju ostaloga i od podsjećanja na mnoge legende, nastale kroz povijest ove zemlje, a jedna od najčuvenijih definitivno je Legenda o mjestu Sleepy Hollow. To se mjestašce nalazi u saveznoj državi New York, gdje je davno jednom mladi Amerikanac pročitao jedno ime na nadgrobnom spomeniku... i od toga ispleo priču.

Sleepy Hollow leži na obroncima oko doline rijeke Hudson, a snovali su ga holandski naseljenici ranih 1600-tih, počevši se baviti zemljoradnjom, ribarenjem i lovom. U ovom povijesnom gradiću i dan danas možete iskusiti život kako se vodio u 17 i 18. stoljeću.

Svakako, lijepo mjesto u prirodi za odmoriti se... Medjutim, nikada se za njega ne bi čulo da nije legende o jednom školskom učitelju i bezglavom konjaniku.

Legenada o Sleepy Hollow je prototip priče strave i užasa... i plete se oko jednog mladog učitelja, po imenu Icabod Crane.

Poznati američki pisac Washington Irving ovo je mjesto posjetio kao dječarac i uveliko se vjeruje da je svoju legendu o mjestu Sleepy Hollow zasnovao na ljudima i trenucima koje je tu upoznao i doživio.

Stanovnik mističnog sela Bill Lent nije nikada umoran od pokazivanja i objašnjavanja turistima u čemu je Washignton Irvnig sve pronašao inspiraciju - od maglovitog, sivog vremena koje prati mjestašce velikim dijelom godine, pa do imena na starim nadgrobnim spomenicima, kao što je Katerina Van Tassel, što je ime glavne junakinje priče.

A je li ostatak priče, o bezglavnom konjaniku koji ubija otkidajući glave i trpajući ih u jedno drvo - istina ili ne?

Stanovnici Sleepy Hollow-a kažu da jeste, a ideja se prije nekoliko godina svidjela i redatelju Timu Burtonu, koji je napravio film u kojem je Icaboda igrao Johnny Depp, a paklenog bezglavnog konjanika Christopher Walken.

Gotovo su dva stoljeća pršla kako je Irving napisao svoju priču, i legenda nastavlja živjeti.

Ako se umirite i dobro slušate, čut ćete topot kopita zapjenušanog vranca koji nosi bezglavnog konjanika.... čuvajte se.. još uvijek jaše, i dan danas...

XS
SM
MD
LG