Linkovi

Ove sedmice na Capitol Hillu - 2003-10-31


Zastupnički dom američkog Kongresa je dao konačno odobrenje paketu pomoći za obnovu Iraka i Afganistana u visini od 87.5 milijardi dolara. Predstavnici u Kongresu su odobrili tu mjeru rano jutros velikom većinom, 298:121, u glasanju koje se smatra pobjedom za predsjednika Busha. Senat bi o istoj mjeri mogao glasati možda već danas.

Predsjendik Bush je inače ranije zaprijetio da će uložiti veto na ovaj paket ukoliko u njemu budu sadržani zahtijevi da se Iraku dio novca da kao kredit; gospodin Bush se odlučio na takvu prijetnju, nakon što su članovi Senata željeli polovicu od 20 milijardi dolara namijenjenih za rekonstrukciju Iraka uključiti u kredite, a ne u nepovratnu pomoć.

Iran i dalje predstavlja opasnost po globalnu sigurnost, bez obzira na obećanja da će nuklearna postrojenja otvoriti za međunarodne inspektore. Predsjedavajući senatskog komiteta za odnose sa inostranstvom Republikanac Richard Lugar iz Indiane je kazao da je Iran uhvaćen u pokušaju da izgradi nuklearno oružje, što je kršenje njihovih obaveza u okviru sporazuma o nukelarnoj neproliferaciji. Senator Lugar je takođe kazao da Sjedinjene Američke Države vjeruju da Iran na svom području pod paskom čuva članove Al Qaide, samo nije jasno da li im Iran pruža utočište, koristi ih kao protutežu u odnosima prema Americi ili u neke treće svrhe.

Američki diplomati i Kongresmeni su ove sedmice na Capitol Hillu ugostili najviše rangiranog Sjevernokorejskog zvaničnika koji je 1997 godine prebjegao u Južnu Koreju.

Tokom svoje prve posjete Washingtonu, gospodin Hwang Jang Yop je kazao da nije siguran da li Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje, i da o tome ne želi špekulirati; upozorio je medjutim da Washington ne treba puno vjerovati obećanjima koje daje Kim Jong Il.

Tek izabrani guverner Californije Arnold Schwarzeneger je boravio u Washingtonu, gdje se na Capitol Hillu sastao sa kongresmenima kako bi zatražio pomoć za vatrom pogođena područja Californije.

Ono što je važno jest da u ovim trenucima djelujemo zajedno , Demokrate i Republikanci kako bi se pomoglo Californiji kazao je Schwarzeneger. Nije mi važno da li smo Demokrate ili Republikanci. Ono što mi je važno je da je država u mogućnosti da riješi svoje probleme, a to je napredovanje i razvoj Californije.

Američki kongresmeni su pozvali predsjendika Busha da ne sprovede u djelo prijetnju ulaganja veta na zakon koji sadrži tekst kojim bi se ukinula zabrana Amerikancima da putuju na Kubu.

U pitanju je mjera kojom bi se zabranilo korištenje federalnih fonodva za nametanje zabrane putovanja u Kubu.Mnogi Kongresmeni, uključujući one iz partije predsjednika Busha, tvrde da američka politika izolacije Kube nije donijela demokratske promjene, te da je taj novac bolje upotrijebiti u borbi protiv terorizma.

Odlazeći malezijski premijer Mohamad Mahatir je naišao na kritike u američkom Kongresu zbog svojih antisemitskih izjava koje je nedavno iznio na Islamskoj konferenciji.

Kongresmen Steny Hoyer, drugi po rangu demokratski lider u Zastupničkom domu je kazao da je njegova izjava neprihvatljiva, ne samo u Americi, nego i širom svijeta. Članovi Kongresa su ranije poslali prosvjedno pismo direktno gospodinu Mahatiru. Senat je glasao da se određena američka vojna pomoć ukine Maleziji.

XS
SM
MD
LG