Linkovi

Banja Luka: Neophodna reforma odbrane! - 2003-10-30


Predsjednik RS Dragan Čavić pozvao je poslanike Narodne Skupštine RS da prihvate preporuke Komisije za reformu odbrane i da ne dozvole da Republika Srpska bude krivac što BiH jedina u regionu ne pristubi Partnerstvu za mir.

RS bi mnogo izgubila ukoliko se odbije preporuka komisije i ne pristupi izmjeni Ustava u dijelu koji se tiče odbrane i vojske. Ustavnim amandmanima predvidjeno je da se proglašavanja ratnog stanja prenose sa entiteta na nivo BiH, što jedijelom već učinjeno jer je Visoki predstavnik već izmjenio ustavne odbredbe u dijelu komande nad vojskom.

Predsjednik RS, Dragan Čavić je rekao da su predstavnici RS prihvatili uslove NATO-a za postojanje ministarstva odbrane na nivou BiH jer bi u suprotnom bili pred optužbom da RS blokira reforme odbrane.

Komnada na nivou BiH apsolutni je ulsov pristupanje partnerstvu za mir, rekao je Čavić obraćajući se pralamnetu. Čavic je naglasio da je uloga Narodne skupštine neizbježna i presudna i podjsetio da je Visoki predstavnik rekao da će odluku o reformi sistema odbrane prepustiti domaćim vlastima i da je neće nametati te da je stoga odgovornost još veća.

Predsjejdik Komisije za reformu odbrane James Loker je rekao da bi se prema preporuci komisije oružane snage u BiH ujedinile uz istovremeno postojanje i vojske RS i FBiH, ali da bi komanda po svim operativnim pitanjima bila na državnom nivou. Gospodin Loker je proučio da je ovo istorisjka šansa za BiH i njene entitete i da članstvo u partnerstvu za mir i NATO donosi značajne beneficije.

Nakon izlaganja predsjenika RS, Dragana Čavića i Jamesa Lokera, predsjedavajućeg Komisjije za reformu odbrane, predsjenik Parlamneta RS Dragan Kalinić je rekao da će konačan stav o reformi odbrane Narodna skupština zauzeti u nastavku sjednice petog novembra kada bi trebalo da bude razmatrana inicijativa za pristupanje izmjni Ustava RS.

XS
SM
MD
LG