Linkovi

Pokrenuta istraga protiv stražara u zloglasnom logoru Dretelj - 2003-10-30


Kantonalno tužilaštvo u Mostaru potvrdilo je kako je na osnovu saglasnosti Haškog tribunala pokrenuta istraga protiv dvojice stražara i trojice pripadnika vojne policije HVO-a, koji su bili angažovani u zloglasnom logoru Dretelj, kod Čapljine.

Istovremeno, iz izvora u mostarskom Tužilaštvu, saznaje se kako je iz Haga stiglo odobrenje za procesuiranje sedam lica, osumnjičenih da su počinili ubistva nad više od stotinu civila i da su ih bacili u dvije masovne grobnice na lazu u Mostar.

Off: Prema informacijama iz Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, Haški tribunal dao je saglasnost za prvo provođenje istrage nad počiniocima ratnih zločina u logoru Dretelj, kroz koji je, prema podacima iz Tužilaštva, prošlo više hiljada Bošnjaka.

Tako su, zbog sumnji da su počinili ratni zločin protiv civlnog stanovništva i ratnih zarobljenika, pokrenute istražne radnje protiv pripadnika vojne policije HVO-a, Gojka Šokote, zvanog Goja, Vida Palamete, zvanog Dugi i Mije Banovića, zvanog Brada, te stražara Ade Alagića i Mehe Gušića, saznaje se iz Tužilaštva.

Tokom istrage, uzete su izjave 30-ak direktnih svjedoka događanja u Dretelju, a još 49 svjedoka će dati svoj iskaz.

Mostarsko tužilaštvo očekuje iz Haga odobrenje i za provođenje istrage protiv osoba koje su imale komandnu odgovornost za zlodjela u Dretelju, međutim, o detaljima još ne žele govoriti.

Također, iz izvora u mostarskom kantonalnom Tužilaštvu, saznaje se da je iz Haga stiglo odobrenje za pokretanje istrage protiv sedam lica, koji su osumnjičeni za ubijanje i bacanje u dvije masovne grobnice kod Mostara preko 100 bošnjačkih i hrvatskih civila na ljeto 1992. godine, uoči povlačenja JNA i srpskih snaga iz doline Neretve.

U Tužilaštvu se saznaje da je istraga praktično okončana i da je u toku pisanje optužnice protiv navedenih sedam lica.

XS
SM
MD
LG