Linkovi

Tom Ridge: SAD i EU blizu postizanja sporazuma o dodavanju novog sigurnosnog detalja - 2003-10-29


Ministar za unutarnju sigurnost Tom Ridge kaže da su Sjedinjene Države i EU blizu postizanja sporazuma o dodavanju novog sigurnosnog detalja na pasoše u nastojanju da se osujete teroristi. Gospodin Ridge je to saopćio danas u Berlinu nakon susreta sa njemačkim ministrom unutarnjih poslova, Otom Schilijem.

Dvojica ministara su se složili o potrebi stavljanja otisaka prstiju na pasoše, kako bi se bolje utvrdio identitet putnika njihovim provjeravanjem u bazi podataka.

Američki zakon koji je donesen nakon terorističkih napada 11 septembra zahtijeva od 27 zemalja da na pasoše koje izdaju svojim gradjanima dodaju otiske njihovih prstiju, ili u suprotnom podlježu viznom režimu.

Njemački ministar je podržao ideju o biometričkim podacima na njemačkim pasošima, ali je rekao da bi standardi trebali biti isti za sve zemlje, kako bi se izbjegla konfuzija prilikom putovanja svijetom.

Gospodin Ridge je rekao da Washington ne traži duple standarde i da amerikanci koji putuju u inostranstvo treba da podlježu istom stepenu provjeravanja kao i posjetioci Sjedinjenih Država.

Ministar Ridge je rekao da Sjedinjene Države i EU trebaju voditi u postavljanju medjunarodnih standarda za biometriju, kao što je tehnologija facijalnog i prepoznavanja zjenice oka.

XS
SM
MD
LG