Linkovi

Sutra donatorska konferencija u Den Haagu-Ratni zločini ne zastarjevaju - 2003-10-29


Ured Visokog predstavnika, Haški tribunal i nadležne bh institucije organiziraju sutra u Hagu donatorsku konferenciju sa ciljem prikupljanja sredstava za formiranje i početak rada posebnog odjeljenja pri krivičnom sudu Bosne i Hecegovine koje će se baviti istragama i procesuiranju ratnih zločina. Očekuje se da će na sutrašnjoj konferenciji biti prisutne države - članice Vijeća za implementaciju mirovnog sporazuma u BiH, dok se sa posebnom pažnjom očeuje učešće američke delegacije koju će predvoditi ambasador Richard Prosper, zadužen za pitanje ratnih zločina.

Pretpostavlja se da bi za uspostavu posebnog odjela suda trebalo oko 28 miliona eura. Američka strana, vrlo zaiteresirana da što skoriji početak rada takvog suda, već je obećala trećinu potrebnih sredstava.

O sutrašnjoj donatorskoj konferenciji ambasador BiH u Hagu, Željko Jerkić, kaže:

"Postoji dosta veliki interes medju državama donatorima i procjenjuje se zajednički da je jako važno podržati rad tog odjeljenja krivičnog suda BiH. To je, prije svega, povratak povjerenja u sudske instance i sudstvo u BiH i uklapa se u strategiju postepenog privodjenja kraju posla koji ima Medjunarodni tribunal. Za nas je bitno da znamo da će jedan broj slučajeva, od momenta kada ovaj sud počne funkcionirati, biti prebačen na sudjenje i procesuiranje u BiH. Za nas je to veoma značajno jer je to još jedan dokaz samostalnosti i opstojnosti BiH kao države u kojoj funkcioniraju neophodne institucije, ovaj put u sferi pravosudja".

U pripremi donatorske konferencije su, uz institucije iz BiH, učestvovali najviši zvaničnici Haškog suda i Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kaže ambasador Jerkić i dodaje:

"Ratni zločini ne zastarjevaju. Prema tome, mi ne možemo predvidjeti koliki broj slučajeva će biti, ali time treba u budućnosti da se bavi jedno neovisno pravosudje države u kojoj se to dešava".

XS
SM
MD
LG