Linkovi

Prve čestice erupcije Sunca stigle do Zemlje - 2003-10-29


Spaktakularna erupcija površine sunca se kreće pravo ka zemlji poput teretnog voza, rekao je John Kohl, astrofizičar za solarna pitanja u centru Harvard Smithsonian u Cambridgeu u Massachusetsu. Solarna vatra je uzrokovana eksplozijom gasa i energijom nabijenih čestica koje u svemir izbacuje korona, krajnji sloj sunčeve atmosfere.

Solarna vatra ne predstavlja opasnost po ljude na zemlji, ali može prekinuti satelitsku komunikaciju, kao onu koju trenutno koriste vatrogasci u Kaliforniji kako bi pratili putanju požara koji haraju tim područjem. Američka agencija za istraživanje svemira poduzima mjere predostrožnosti kako bi se zaštitila posada Međunarodne svemirske stanice.

Slične solarne erupcije su proteklih godina onemogućile prenos televizijskog programa, navigacije globalnim pozicionim sistemom, kontrolu naftovoda, pa čak i protok struje kroz strujovode. Naučnici su upozorili na mogućnost eksplozije prošle nedjelje, kada je došlo do prethodne solarne erupcije i kada su vidjeli novo mjesto koje se razvija na drugom kraju sunčeve površine.

Oblak čestica od prošlonedjeljne erupcije je uzrokovao samo manje prekide u jednom dijelu avionske komunikacije. Najnovija eksplozija je najveća u posljednjih 30 godina, i proizvela je oblak čestica 13 puta veći od zemlje, koji je se kreće kroz solarni sistem brzinom većom od 2 hiljade kilometara u sekundi.

XS
SM
MD
LG