Linkovi

Ambasador Prosper u Sarajevu  ponovno pozvao na hitnu suradnju s Haškim tribunalom - 2003-10-29


Bez obzira na to šta će se desiti na zakonodavnom polju, BiH se neće moći priključiti Partnerstvu za mir ukoliko ne pruži konkretne i jasne dokaze da je spremna da aktivno, konstruktivno i energično sarađuje sa Haškim tribunalom, da je svaki njen pojedinačni organ spreman pružiti sve tražene informacije, posebno Republika Srpska, a jedna od institucija kroz koju se to mora osigurati je nedavno osnovana Nezavisna komisija za Srebrenicu. Ovo je danas u Sarajevu izjavio visoki predstavnik Paddy Ashdown nakon susreta s američkim ambasadorom za pitanja ratnih zločina Pierreom Richardom Prosperom.

Prosper se susreo s Ashdownom na putu za donatorsku konferenciju u Hagu, na kojoj bi trebalo da se osigura novac za finansiranje uspostavljanja Vijeća za ratne zločine u okviru Suda BiH. Kako je kazao Ashdown, viši zamjenik visokog predstavnika Bernard Fasier trenutno boravi u Hagu gdje organizira konferenciju, čiji je cilj da se osigura 28 miliona eura za pet godina finkcioniranja ovog vijeća.

“Jedna država ne može se smatrati državom ukoliko nema kapaciteta da se pozabavi i najtežim zločinima, u ovom slučaju ratnim zločinima”, istaknuo je Ashdown. Zahvalivši se Prosperu na ključnoj podršci koju su Sjedinjene Američke Države dale u ovoj oblasti, Ashdown je ponovo upozorio da ukoliko BiH ne riješi ovo pitanje, ona ne može očekivati približavanje NATO-u i Evropskoj uniji, o čemu bi se trebalo odlučiti do kraja godine.

Prosper smatra da je uspostavljanje Vijeća za ratne zločine važan projekat koji bi trebalo uspostaviti što je moguće prije. Mogućnosti Haškog tribunala da ispuni svoj mandat zavisit će od sposobnosti lokalnih organa da se pozabave pitanjem ratnih zločina, a čim se to vijeće uspostavi, Tribunal će moći početi sa transferom slučajeva na Sud BiH, kazao je on.

Prosper se nada da će na donatorskoj konferenciji i druge zemlje biti spremne da daju svoj doprinos kako bi mogao početi rad na uspostavi Vijeća za ratne zločine, a Sjedinjene Države su spremne osigurati jednu trećinu troškova.

Međutim, da bi se sve to dogodilo važan je elemenat saradnje sa Tribunalom u Hagu koji mora osigurati BiH, a posebno RS. “Moramo doći do punog objavljivanja informacija te hapšenja i transfera osumnjičenih za ratne zločine. Ukoliko se ovi koraci provedu, Haški tribunal bi mogao uspjeti okončati svoj mandat do 2008.-2010. godine, kako je i predviđeno rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je on.

Ambasador Prosper ističe da bi se u potpunosti promijenilo okruženje ukoliko Srbija i Crna Gora bude u mogućnosti da uhapsi i prebaci Ratka Mladića u Hag.

XS
SM
MD
LG