Linkovi

Paddy Ashdown: Pojedinci u SDA nisu shvatili da su prošli dani kada su političari mogli kontrolirati policiju - 2003-10-29


Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown upozorio je danas da postoje snažni i nepobitni dokazi da neke političke stranke, a posebno pojedinci u SDA, nisu shvatili da su prošli dani kada su političari mogli kontrolirati policiju.

Gospodin Ashdown je naveo kako su u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeni pokušaji vladajućih stranaka da podriju nezavisnost policije i ne održe obećanja data u sklopu reforme policije.

Posebno je istakao takve pokušaje u Unsko-sanskom, Goraždanskom i Sarajevskom kanton. Prema njegovim riječima, uspostavljanje moderne, profesionalne policije, u skladu sa evropskim standardima, od vitalne je važnosti za trajan mir i stabilnost, te kao dokaz da je BiH ozbiljan kandidat da postane član Evropske unije.

Na novinarsko pitanje o konkretnim imenima onih koji vrše pritisak na policiju, visoki predstavnik je kazao da neće biti konkretniji, odnosno da njegova izjava predstavlja upozorenje onima koji znaju da se o njima govori.

XS
SM
MD
LG