Linkovi

Richard M. Nixon 1969 - 1974


Medjusobno izmirenje je bio prvi cilj kojeg je sebi postavio predsjednik Richard Nixon. Zemlja je bila bolno podjeljena, sa nemirima u gradovima i ratom u inostranstvu. Tokom svog mandata Nixon je uspio okončati borbe u Vijetnamu i unaprijediti odnose sa Sovjetskim savezom, ali je afera Watergate donijela nove podjele i konačno dovela do njegove ostavke.

Rodjen u Yorba Linda, Californija, 9 januara 1913. godine Nixon je imao briljantan uspjeh na Whittier College-u i na Duke Univerzitetu studirajući pravne nauke, nakon čega je otvorio pravnu praksu. 1940. godine oženio je Patricu Ryan, sa kojom je imao dvije kćerke, Patricia i Julie. Tokom Drugog svjetskog rata, Nixon je služio u mornarici (Navy), na Pacifiku.

U okrugu Californije je izabran za Kongres SAD, a 1950. godine za Senat. Dvije godine kasnije general Eisenhower ga je izabrao kao podpredsjednika, kada je Nixon obavljao važne dužnosti u administraciji predsjednika Eisenhowera. Nominiran za predsjednika 1960. godine izgubio je sa malom razlikom od Johna F. Kennedya. 1968. godine ponovo je zadobio nominaciju svoje partije i pobjedio.

Najdramatičniji dogadjaj u njegovom prvom terminu dogodio se 1969. godine kada su se američki astronauti spustili na Mjesec.

Neki od njegovih najvećih dostignuća bili su rezultat njegovog nastojanja da uspostavi veću stabilnost u svijetu. Tokom posjete Pekingu i Moskvi, 1972. godine on je uspio smanjiti napetosti sa Kinom i Sovjetskim savezom. Njegov summit sa predsjednikom Sovjetskog saveza, Leonidom Brezhnevom doveo je do sporazuma o ograničavanju strateškog nukelarnog naoružanja.

1973. godine on je ostvario sporazum sa Sjevernim Vijetnamom, kojim je okonačana američka vojna angažiranost u Indokini. 1974. godine njegov državni sekretar, Henry Kissinger je dogovorio sporazum o dezangažiranju izmedju Izraela i njegovih oponenata Egipta i Sirije.

Kanidujući se za drugi termin on je 1972. godine pobjedio svog oponenta, Demokratskog kandidata George McGoverna sa velikom razlikom.

U narednih nekoliko mjeseci na vidjelo je izašla afera Watergate, kao rezultat provale u ured Demokratskog nacionalnog komiteta tokom kampanje 1972. godine. Brojni zvaničnici su podnjeli ostavke, neki su kasnije osudjeni zbog nastojanja da prikriju aferu. Nixon je negirao bilo kakvu osobnu umješanost, ali nakon što mu je sud predočio snimljene trake, pokazalo se da jeste i da je u stvari nastojao zavesti istragu.

U isto vrijeme zbog skandala u Marylandu, koji nije bio u vezi sa aferom Watergate, podpredsjednik Spiro T. Agnew je podnio ostavku, 1973. godine. Nixon je imenovao, a Kongres odobrio, lidera manjine u Zastupničkom domu Kongresa, Geralda R. Forda za novog podpredsjednika.

Suočavajući se sa gotovo izvjesnim impeachmentom, Nixon je 8 augusta 1974. godine saopćio da sljedećeg dana podnosi ostavku, da, kako je rekao, odpočne proces ozdravljenja koji je tako očajnički potreban Americi.

U posljednjim godinama života on je zadobio priznanje kao ostarjeli državnik. Do trenutka svoje smrti, 22 aprila 1994. godine, napisao je brojne knjige o iskustvima u javnom životu i vanjskoj politici.

XS
SM
MD
LG