Linkovi

Grover Cleveland  1885 - 1889 - 2003-10-28


Grover Cleveland je bio prvi Demokrata izabran nakon Gradjanskog rata i jedini predsjednik koji je napustio Bijelu kuću i četiri godine kasnije se vratio da služi još jedan mandat.

Jedan od devet dijece Presbyterianskog svečenika, rodjen u Caldwell-u, u New Jersey-u, 18 marta 1837. godine, Cleveland je odrastao u državi New York. Bio je advokat u Buffalu, i negdje polovinom 40-tih godina života uključio se u politiku.

Kandidujući se kao reformator izabran je za gradonačelnika Buffala 1881. godine, a kasnije za gradonačelnika New Yorka.

Predsjedničku utrku je dobio uz podršku Demokrata i reformista Republikanaca.

U junu 1886. godine Cleveland je oženio 21-no godišnju Frances Folsom. On je bio jedini američki predsjednik koji se oženio u Bijeloj kući.

Cleveland je bio žestok zagovornik politike koja zabranjuje specijalne usluge bilo kojoj ekonomskoj grupi. On je na mnoge zakone o penzijama veterana Gradjanskog rata stavljao veto. Kada je Kongres prihvatio zakon kojim se daju penzije pripadnicima Grand Army of the Republic, koji su hendikepirani, ali ne kao rezultat vojne službe, Clevland je stavio veto i na taj zakon.

On je naredio istragu oko posjedovanja zemlje od strane grupacije za željeznicu, koju im je dodjelila Vlada i prisilio ih je na vraćanje 81 miliona akri, a podpisao je i prvi federalni zakon o željeznici.

Na izborima 1888. godine on je dobio dosta glasova birača, ali nedovoljan broj glasova elektora i za predsjednika je izabran Benjamin Harrison.

Grover Cleveland se ponovo kandidovao 1892. godine i bio izabran za predsjednika susrećući se sa akutnom depresijom.

Bilo je to vrijeme velike nezaposlenosti i poslovne krize. Kada su štrajkaci na željeznici u Chicagu odbili sudski nalog Cleveland je poslao Federalne trupe kako bi ih prisilio na sprovodjenje zakona. To mu je podiglo popularnost u Americi, ali uopće način na koji se nosio sa depresijom nije bio dobro prihvaćen medju amerikancima.

Njegova partija ga je napustila i 1896. godine i nominirala Williama Jenningsa.

Nakon napuštanja Bijele kuće Cleveland je živio u Princetonu, New Jersey. Umro je 24. juna 1908. godine.

XS
SM
MD
LG