Linkovi

Theodore Roosevelt 1901 - 1909


Poslije ubistva predsjednika McKinley-a, Theodore Roosevelt koji još nije navrsio 43 godine, je postao najmladji predsjednik u istoriji Sjedinjenih Americkih Drzava. Snazno je vodio americku vanjsku politiku.

Na svoju poziciju je gledao kao na šansu da pomogne ljudima i uradio je sve što je bilo moguće , na osnovu Ustava, da pomogne svom narodu. Ja nisam prisvojio moć, ali jesam proširio korištenje predsjedničkih moći, rekao je Roosevelt.

Roosevelt je rodjen 27. oktobra 1858.godine u New Yorku. Iako potice iz imucne porodice, Theodore Roosevelt je imao teško djetinjstvo jer se borio sa zdravstvnim problemima.

1844. godine njegova prva žena Alice Lee Roosevelt i njegova majka su umrle istog dana. Roosevelt je sljedeće dvije godine najvećim dijelom proveo na svome ranču u Dakoti. U decembru 1886 tokom posjete Londonu oženio je Edith Carow.

Tokom Špansko-Američkog rata Roosevelt je bio pukovnik i vodio je svoju jedinicu u bici kod San Juana. Postao je jedan on najpoznatijih heroja toga rata.

Zatim je Tom Platt, kome je bio potreban heroj kako bi skrenuo pažnju sa raznih problema u New Yorku , prihvatio Roosevelta kao Republikanskog kandidata za Guvernera 1899.

Kao predsjednik, Roosevelt je posvetio dosta vremena svjetskoj politici. Često je volio reći, “govori tiho i nosi veliki štap.”

Svjestan strateške potrebe kraćeg puta izmedju Atlantika i Pacifika, Roosevelt je osigurao izgradnju Panamskog kanala. Takodjer je dobitnik Nobelove nagradu za mir za ulogu u prekidu rusko-japanskog rata.

Napustio je poziciju predsjednika 1909 i otišao na safari u Afriku, a onda se vratio nazad u politiku. 1912 Roosevelt se ponovo kandidirao za predsjednika, medjutim neuspješno.

Tokom predsjedničke kampanje u Milwaukee-ju ga je jedan fanatik ozlijedio, ali se Roosevelt brzo oporavio. On je tada rekao: “Niko nije imao sretniji život nego ja, sretniji u svakom smislu.”

XS
SM
MD
LG