Linkovi

Donatorska konferencija za Irak - 2003-10-28


Predstavnici više od 70 zemalja i 20 međunarodnih organizacija sastali su se u Madridu u Španiji 23. i 24. oktobra kako bi iznašli načine da se pomogne obnova Iraka nakon decenija koje je ta zemlja pretrpjela pod pritiskom. Oni su obećali da će za Irak izdvojiti najmanje 33 milijarde dolara pomoći u donacijama i kreditima. Osim Sjedinjenih država koje su obećale 20 milijardi dolara, zemlje donatori su, pored ostalih, Južna Koreja, Japan Velika Britanija, Danska, Španija, Kuvajt i Saudijska Arabija.

Američki predsjednik George W. Bush poziva države da ”pomognu narodu Iraka da izgradi bućnost u slobodi i stabilnosti:”

BUSH: U Madridu su se predstavnici više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Svjetsku banku, UNICEF i Organizaciju islamske konferencije, okupili da razmotre buduće potrebe Iračana i načine na koje druge zemlje mogu pomoći. I predstavnici tih zemalja i organizacija obećali su milijarde dolara pomoći na rekonstrukciji Iraka.

”Ta sve veća finansijska podrška - rekao je gospodin Bush - pomaže sve većem uspjehu vojne koalicije koja je već u Iraku“:

BUSH: Danas uz američke snage u Iraku djeluju i 24 hiljade vojnika iz 32 dvije države - Velike britanije, Poljske, Češke, Italije, Španije, Holandije, Tajlanda, Salvadora, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine i Filipina. Snage koalicije pomažu u borbi protiv terorista i na slamanju uporišta Saddamovog režima, uklanjaju mine iz vodenih površina kako bi brodovi sa pomoći mogli biti prihvaćeni, te koordiniraju regrutiranje i obuku pripadnika nove iračke policije, vojske i granične policije.“

Koalicija koju predvode Sjedinjene države u Iraku gradi i obnavlja škole, klinike, saobraćajnu infrastrukturu i elektrane. Novi irački novac je u opticaju, raste i komercijalna aktivnost. Oformljene su lokalne uprave i one rade. U Iraku će uskoro početi i proces izrade nacrta ustava, a nakon toga će uslijediti izbori.

Kao što je Ayad Allawi, predsjedavajući Upravnog vijeća Iraka istakao ”podrška je izvanredna. Irak je u nekoliko posljednjih dana stekao brojne nove prijatelje“. ”U godinama koje dolaze - rekao je takođe gospodin Allawi - Irak će pamtiti ko je iskoračio naprijed da pomogne u ovo vrijeme velikih potreba.“

XS
SM
MD
LG