Linkovi

Calvin Coolidge  1923 - 1929


U 2 sata i 30 minuta ujutro, 3 avgusta 1923. godine, dok se nalazio u posjeti Vermontu, Calvin Coolidge je primio vijest da je predsjednik. Pod svijetlom kerozinske lampe njegov otac, koji je bio lokalni bilježnik, administrirao je polaganje predsjedničke zakletve na porodičnoj Bibliji.

Rodjen u Plymouth-u, Vermont, 4 jula 1872. godine, Coolidge je bio sin vlasnika radnje. Diplomirao je na Amherst Colleg-u i ušao u svijet prava i politike u Northamptonu, Massachusetts. Bio je konzervativni Republikanac.

Kao predsjednik, Coolidge je pokazao odlučnost na očuvanju starog morala i ekonomisanja usred materijalnog prosperiteta kojeg su mnogi Amerikanci uživali.

Postao je popularan jer je njemu pripisivano ono što se tada nazivalo Coolidgev prosperitet, i na izborima 1924. godine osvojio je 54 posto glasova birača.

Ostao je zapamćen i kao predsjednik koji je najviše dozvoljavao da bude slikan u indijanskoj i kaubojskoj odjeći, i po primanju brojnih delegacija u Bijeloj kući.

I928. godine je odlučio da se ne kandidira za novi termin. Umro je na početcima velike depresije 5 januara 1933. godine.

XS
SM
MD
LG