Linkovi

William Jefferson Clinton  1993 - 2001


Dok je William Jefferson Clinton bio predsjednik Amerika je uživala više mira i napretka u ekonomiji nego ikada u istoriji te zemlje. On je bio prvi demokratski predsjednik od Franklin D. Roosevelt-a koji je pobjedio u dva uzastopna predsjednička mandata.

Za vrijeme predsjednika Clintona nezaposlenost se smanjila, inflacija je bila najniža u zadnjih 30 godina, veliki broj gradjana je dobio sposobnost kupovine vlastitog doma, stopa kriminala se smanjila, i on je predložio prvi tzv.balansirani budget i ostvario višak u državnom budžetu.

Kada je propao njegov veliki program zdravstvene reforme,medjutim, predsjednik Clinton je u svojoj drugoj godini kao predsjednik promjenio cilj i probao unaprijediti školovanje, zaštititi poslove roditelja sa bolesnom djecom, smanjiti prodaju oružja, i pojačati propise na zaštiti okoline.

Predsjednik Clinton se rodio pod imenom William Jefferson Blythe IV, 19 augusta 1946. godine u mjestu Hope, Arkansas, tri mjeseca nakon što je njegov otac poginuo u saobraćajnoj nesreći. Kada je William imao četri godine njegova majka se vjenčala sa Rogerom Clintonom, iz Hot Springsa, Arkansas. Kada je krenuo u srednju školu William je preuzeo ime svog ocuha , Clinton.

On je bio dobar student i svirao saxophone,i čak je jedno vrijeme mislio da postane profesionalni muzičar. Dok je bio u srednjoj školi Clinton je upoznao tadašnjeg predsjednika John Kennedy-a, u Vrtu ruža, ispred Bijele kuće. Poslje toga on je odlučio da svoj život posveti politici.

Clinton je diplomirao na Univerzitetu Georgetown 1968, a dobio je diplomu pravnika na Univerzitetu Yale 1973, i potom ušao u politiku u Arkansasu.

Poražen je bio u nastojanju da udje Congres iz Trećeg distrikta u Arkansasu, 1974. godine. Sljedeće godine on se oženio sa Hillary Rodham, a 1980 rodila se Chelsea, njihovo jedino dijete.

Clinton je izabran da bude javni tužilac u Arkansas-u 1976, a za guvernera je izabran 1978. Naredni mandat guvernera nije dobio, ali se vratio na tu poziciju četiri godine kasnije. On je bio guverner Arkansas-a sve dok nije postao predsjednik, 1992. godine, kada je u utrci za Bijelu kuću pobijedio George Busha.

Clinton, tada u 44-toj godini života, i njegov podpredsjednik, Senator iz Tennessee-a Albert Gore Jr. su bili nova generacija američkih političara. Prvi put u 12 godina Bijelu Kuću i većinu u Kongresu imali su pripadnici iste političke partije. To je trajalo kratko jer su Republikanci preuzeli većinu u oba doma Kongresa 1994. godine.

U 1998. godini, zbog sexualnog skandala sa mladom pripravnicom u Bijeloj kući, Clinton je postao drugi američki predsjednik koji je doživio tzv. impeachment od strane Zastupničkog doma Kongresa, ]to je prakticki izalzak pred Kongresni sud. Senat je, medjutim, odbacio optužbe protiv njega. On se izvinio naciji zbog onoga što je učinio, nastavio posao predsjednika, za koji je imao, bez presedana, odobravanje javnosti.

U vanjskoj politici on je, izmedju ostalog, angažirao američke snage u zaustavljanju rata u BiH, i sukoba na Kosovu, uspješno angažirao mirovne snage na Balkanu, bombardirao je Irak kada je Saddam Hussein zaustavio rad inspektora UN-a za naoružanje. Clinton je bio i zagovornik širenja NATO-a, veće otvorenosti za medjunarodnu trgovinu i globalnu borbu protiv trgovine drogama i ljudima.

On je doživljavao tople dobrodošlice kada je posjećivao Južnu Ameriku, Evropu, Rusiju, Afriku i Kinu, zagovarajući američki stil slobode.

XS
SM
MD
LG