Linkovi

Benjamin Harrison  1889 - 1893


Sobzirom da je bio niskog rasta Demokrati su ga zvali Little Ben, dok su Republikanci, čiji je bio kandidat, odgovarali da je dovoljno velik da nosi šešir svog djeda.

Rodjen na farmi 20 augusta 1833 u North Bend-u, Ohio Harrison je pohadjao Miami Univerzitet u Ohio-u. Kasnije se preselio u Indianapolis gdje je prakticirao pravo i vodio kampanju za Republikansku partiju. 1853. godine je oženio Caroline Lavinia Scott. Nakon Gradjanskog rata bio je pukovnik i briljantan advokat u Indianapolisu. 1880-tih je služio u Senatu.

Na izborima 1888. godine mada je primio oko 100 hiljada glasova birača manje od Clevelanda, dobio je većinu glasova elektora 236 na prema 168.

Benjamin Harrison je bio ponosan na vanjsku politiku koju je uobličavao. U njegovo vrijeme u Washingtonu je, 1889. godine, održan prvi Pan American Congress, uspostavljajući informacijski centar koji je kasnije postao Pan American Union. Krajem mandata Harrison je Kongresu dostavio sporazum o aneksiji Hawaii-a, ali na njegovo iznenadjenje predsjednik Cleveland, koji je došao nakon njega kao 24 predsjednik, je taj sporazum povukao.

Predsjednik Harrison je podpisao i Sherman Anti-Trust Act kako bi zaštitio obrt i trgovinu od monopola i nezakonitih smetnji, što je bio prvi federalni zakon u toj oblasti.

Za njegovog mandata na domaćoj sceni je bio aktuelan tarifni problem. Velike terifne stope su stvarale višak novca u državnoj blagajni, za kojeg su zagovornici niskih tarifa tvrdili da šteti ekonomiji. Pokušavajući da riješi taj problem Harrison je ukinuo tarife na uvoz sirovog šećera, a uzgajivačima šećera u SAD-u je dato oko 4 centa na kilogram šećera državnog stimulansa. Mnogo prije isteka Harrisonovog mandata državni višak u blagajnama je ispario i izgledalo je da nestaju izgledi za prosperitet.

Izbori za Kongres nisu prošli dobro za Republikansku partiju 1890. godine i Republikanci su odlučili da napuste predsjednika Harriosna, ali je zanimljivo da su se ipak odlučili da ga nominiraju za novi mandatat. Medjutim, on je izbore izgubio od Grovera Clevelanda.

Nakon što je napustio Bijelu kuću, Harrison se vratio u Indianapolis, gdje je oženio udovicu Mary Dimmick 1896. godine. Umro je 13 marta 1901. godine u Indianapolisu, Indiana.

XS
SM
MD
LG