Linkovi

Gerald R. Ford  1974 - 1977


Gerald R. Ford je dužnost predsjednika preuzeo u teškim okolnostima. On je bio prvi podpredsjednik izabran prema 26 amandmanu i postao je predsjednik nakon afere Watergate i ostavke predsjednika Nixona, prvog predsjednika koji je podnio ostavku. Pred njim su bili brojni zadaci: smirivanje inflacije, obnavljanje oslabljene ekonomije, riješavanje sve izrazitijeg problema nedostatka energije i održavanje svjetskog mira.

Rodjen 14 jula 1913 u Omahi, Nebraska, Ford je odrsatao u Grand Rapids, Michigen. Bio je zvijezda fudbalskog tima Univerziteta Michigen, a zatim je bio pomoćni trener tima Yale Univerziteta u američkom fudbalu. Na Yale-u je diplomirao pravo.

Tokom Drugog svjetskog rata služio je u mornarici (Navy). Nakon rata se vratio u Grand Rapids, gdje je otvorio pravnu praksu, i postao aktivan u Republikanskoj partiji. Nekoliko sedmica prije nego je izabran u Kongres 1948. godine oženio je Elizabeth Bloomer. Oni imaju četvero djece: Michael, John, Steven i Susan.

Ford je stekao reputaciju otvorene osobe sa integritetom tokom 25 godina u Kongresu. Od 1965 do 1973. godine bio je lider manjine u Zastupničkom domu.

Kao predsjednik pokušao je ublažiti predhodne kontroverze i predsjedniku Nixonu je dao predsjednički oprost, oslobadjajući ga bilo kakve moguće kazne zbog afere Watergate.

Njegov podpredsjednik, bivši guverner New Yorka, Nelson Rockefeller, bio je drugi koji je taj ured preuzeo imenovanjem, a ne izborima.

U unutarnjoj politici njegov prvi zadatak je bio suzbijanje inflacije. Zatim, recesija je u to vrijeme postala glavni nacionalni problem, te je on nastojao stimulirati ekonomiju.

Ford je nastojao održati američku moć i prestiž na svjestkoj političkoj sceni nakon neuspjelih ratova u Vietnamu i Kambodži. Spriječavanje novog rata na Srednjem istoku bio je medju glavnim zadacima njegove administracije, odobravajući pomoć i Izraelu i Egiptu, i prisiljavajući dvije zemlje da prihvate privremeni sporazum o prekidu neprijateljstava.

Detant sa Sovjetskim savezom je nastavljen. Predsjednici Ford i Brezhnev su postavili nova ograničenja nuklearnog naoružanja.

Predsjednik Ford je zadobio nominaciju Republikanaca za izbore 1976. godine, ali je izgubio od Demokratskog oponenta, bivšeg guvernera Georigie, Jimmy Cartera.

U svom inauguralnom govoru Jimmy Carter je u svoje ime i ime nacije, kako je rekao, izrazio zahvalnost svom predhodniku, Fordu za sve što je učinio na ozdravljenju zemlje.

XS
SM
MD
LG