Linkovi

George W. Bush  - Sadašnji predsjednik


George W. Bush je 43 predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. On je postao predsjednik 20 januara 2001, nakon kampanje u kojoj je obećao reformu javnog školstva, nacionalne odbrane, socijalnog i zdravstvenog sistema,zatim smanjiti takse, te podrzavati na vjeri zasnovane zajednice i organizacije da rade zajedno sa vladom na pružanju pomoći Amerikancima.

Predsjednik Bush je 6 godina služio kao 46-ti guverner Texasa, gdje je stekao reputaciju ztv. milosrdnog - znaci umjerenog - konzervativca koji je javnu politiku uobličavao na principima ograničene vlasti, lične odgovornosti, jake porodice i lokalne kontrole.

Predsjednik Bush je rodjen 6 jula 1946 u New Haven, Connecticut, ali je proveo većinu djetinstva u Midlandu i Hustonu u Texasu. Bush je završio Yale univerzitet 1968 a onda je bio pilot na avionu F-102 za Zračne snage Nacionalne garde Texasa.

Predsjednik Bush je magistrirao nauku poslovanja na školi za business na Harvardu, 1975.

Kada je diplomirao, Bush se vratio u Midland i započeo svoju karijeru u oblasti energije. Kada je završio pomagati svome ocu na predsjedničkoj kampanji 1988. on je sa grupom partnera kupio baseball tim Texas Rangers.

Upravljao je timom Texas Rangers sve dok nije izabran za guvernera 8. novembra 1994, sa 53.5% glasova. Postao je prvi guverner Texasa koji je uzastopno izabran na četverogodišnji mandat, kada je ponovo biran 3 novembra 1998, sa 68,6 posto glasova.

Nakon preuzimanja Ovalnog ureda u Bijeloj kući predsjendik Bush je potpisao više zakona o unaprijedjenju javnog školstva podižući standard osnovnog znanja, i jačajući lokalnu kontrolu. Potpisao je u zakon i poreske olakšice i smanjio stope oporezivanja svima koji u SAD plaćaju poreze. Predsjednik Bush je povećao plate vojnom osoblju i radi na poboljšanju socijalnog i zdravstvenog sistema. On je posvećen i jačanju odgovornosti Amerikanaca, i poziva sugradjane da ne budu samo promatrači nego subjekti, odgovorni gradjani koji će graditi zajedničke službe i nacionalni karakter.

Poslije napada 11 septembra Bush je proglasio rat terorizmu i ostvaruje pobjedu protiv terora. Amerika je uz pomoć koalicijskih partnera oslobodila narod Afghanistana od brutalnog Talibanskog režima i onemogućila sigurno sklonište za pripadnike terorističke mreže al-Qaida.

U ratu u Iraku, kojeg je predsjednik Bush svrstao medju osovine zla sa Sjevernom Korejom i Iranom, zajedno sa koalicijskim partnerima, Sjedinjene Države su zbacile režim Saddama Husseina, i oslobodile irački narod represivnog režima tog diktatora, koji je predstavljao prijetnju svijetu i Sjedinjenim Državama zbog svog oružja za masovna razaranja. To je bio glavni razlog za rat protiv Iraka kojeg je američkom narodu i svijetu prezentirala administracija predsjednika Busha.

Predsjednik Bush je oženio Lauru Welch Bush i oni imaju dvije kćerke blizanke Barbaru i Jennu. U porodici Bush su - vrijedi napomenuti -i kućni ljubimci, dva psa po imenu Spot i Barney, i mačka India.

XS
SM
MD
LG