Linkovi

Herbert Clark Hoover  1929 - 1933


Sin kovača, Herbert Clark Hoover je u predsjedništvo donio reputaciju javnog službenika, administratora i humanitarca. Rodjen u selu West Branch, u Iowa-i, 10 augusta 1874. godine odrastao je u Oregonu. Studirao je na Stanford univerzitetu kada je otvoren i diplomirao kao inženjer. Oženio je ljubav sa fakulteta Lou Henry i otišao u Kinu gdje je kao vodeći inženjer radio za privatnu firmu.

Sedmicu prije Hooverovog 40-tog rodjendana, 1914. godine, dok se nalazio u Londonu, Njemačka je objavila rat Francuskoj. Američki generalni konzul je zamolio Hoovera da pomogne u opremanju američkih turista kući. U šest sedmica njegov komitet je pomogao povratak u SAD oko 120 hiljada amerikanaca. Njegov sljedeći zadatak, da pomogne u ishrani belgijskog stanovništva nakon što je Belgiju zauzela Njemačka, bio je teži.

Nakon što su SAD ušle u rat, predsjednik Wilson je Hoovera imenovao za Administratora za hranu na području Evrope. Nakon što je Njemačka izgubila rat on nastavlja sa organiziranjem pomoći u hrani za razorenu i gladnu Evropu. U 1921. godini on pomoć u hrani proširuje i na gladju zahvaćenu Rusiju. Kada su ga njegovi protivnici optužili da pomaže boljševizam Hoover je odgovorio: 20 miliona ljudi gladuju. Kakva god da je njihova politika oni trebaju biti nahranjeni.

Nakon što je pod predsjednicima Hardingom i Coolidge-om služio kao ministar trgovine, Hoover je 1928 dobio Republikansku nominaciju za predsjednika. Njegov izbor je izgledao kao da će osigurati prosperitet zemlje. Medjutim, u narednih nekoliko mjeseci došlo je do sloma tržista i Amerika je utonula u depresiju.

Nakon sloma tržista, Hoover je saopćio da će održavati balans u Federalnom budžetu, smanjiti poreze i proširiti javne radove.

Njegovi protivnici, koji su radili uglavnom za vlastitu korist optuživali su ga za teškoće, dok su sami sabotirali njegov ekonomski program. Hoover je postao žrtveno jagnje za depresiju i žestoko je poražen na izborima 1932. godine. Tokom 1930-tih postao je vatreni kritičar novog ekonosmkog programa zemlje za izlazak iz depresije poznatog pod nazivom New Deal.

1947 predsjednik Truman ga je imenovao na čelo komisije za reorganizovanje izvršnih departmana, a predsjednik Eisenhower je to imenovanje ponovio 1953. godine. Tokom godina Hoover je napisao mnoge članke i knjige, a na jednoj od njih je radio i kada ga je zatekla smrt, 20 oktobra 1964. godine u New Yorku.

XS
SM
MD
LG