Linkovi

Američki predsjednici - 2003-10-28


Ustavne dužnosti prvog američkog predsjednika, George Washingtona i današnjih predsjednika su uglavnom iste. Medjutim, danas predsjednik SAD ima izuzetno veliku moć i odgovornosti. Na primjer, Ustav predsjednika čini vrhovnim vojnim zapovjednikom.

U vrijeme George Washingtona to je značilo poziv 15 hiljada dobrovoljaca, zajahivanje konja I juriš na pobunjenike, ili destilerije whiskeya. Danas je predsjednik na čelu najjače vojske na svijetu, a za potrebe odbrane se odvaja preko 300 milijardi dolara godišnj.

Uz ostalo, predsjednik, prema Ustavu, ima pravo da uz suglasnost Senata imenuje članove kabineta, odnosno ministre, ili sekretare izvršnih departmana, kako se to u Americi zove, zatim federalne sudije i još neke visoke zvaničnike u izvršnoj vlasti.

U vanjskoj politici predsjednik sklapa sporazume, uz savjetovanje i pristanak Senata, susreće se sa šefovima drugih država, prima inostrane zvaničnike i imenuje ambasadore.

Jedna od najvažnijih dužnosti predsjednika jeste da osigura primjenu zakona.

Predsjednik može pomilovati federalne osudjenike, osim u slučaju impeachmenta, ili smanjiti kaznu zatvora, odnosno novčanu kaznu. Predsjednik ima i moć donošenja zakona.

XS
SM
MD
LG