Linkovi

Warren G. Harding  1921 - 1923


Warren G. Harding je rodjen 2 novembra 1865. godine u mjestu Corsica, Ohio. Postao je izdavač novina. Služio je u državnom senatu. On je na Republikanskoj konvenciji 1912. godine predstavio predsjednika Tafta. Dvije godine kasnije izabran je za Senat.

Jedan obožavatelj iz Ohia, Harry Daugherty započeo je promovirati Hardinga za Republikanskog kandidata za predsjedničku nominaciju. On je kasnije objasnio da Harding jednostavno liči na predsjednika. On je dobio nominaciju, a zatim i zbore sa 60 posto glasova birača.

Republikanci u Kongresu tokom njegovog mandata lako su dobivali potpis predsjednika na zakonske akte i mnogi zakoni koji su bili doneseni u vrijeme rata su izmjenjeni. Do 1923. godine činilo se da depresija prepušta put ka novom progresu.

Nisu svi iz administracije predsjednika Hardinga bili impresivni i do njega su počele stizati priče o velikim skandalima unutar njegove administracije. Razočaran i umoran on je u ljeto 1923. godine krenuo na zapad zemlje sa ministrom za trgovinu, Herbertom Hooverom. Ukoliko znaš za velike skandale u našoj administraciji, pitao je Hoovera, da li bi ih za dobrobit zemlje i partije izložio javnosti ili prikrio. Hoover se založio za njihovo otkrivanje javnosti, ali se Harding plašio političkih posljedica.

Umro je, prije nego je uspio saznati kako bi javnost regirala na skandale u administraciji. Umro je od srčanog udara 2 avgusta 1923. godine, tokom posjete San Francisku.

XS
SM
MD
LG