Linkovi

James Monroe  1817-1825


James Monroe je rodjen u pokrajini Westmoreland u Virginiji, 1758. godine. Pohadjao je Univerzitet William and Mary i kasnije radio kao pravnik u Fredericksburgu u Virginiji.

Bio je ministar u Francuskoj od 1794-1796. godine, i izražavao simpatije za Francusku revoluciju.

Pomogao je pregovore oko kupovine Louisiane od Francuza.

Njegova energija i podrška koju je iskazivao predsjedniku Medisonu, navela je Republikance da ga kandiduju za predsjedničke izbore 1816. godine. Sa vrlo slabom opozicijom Federalista lako je pobjedio i na ponovljenoj kandidaturi osvojivši drugi mandat 1820. godine.

U vrijeme predsjednika Monroa, narod teritorije Missouri je tražio prijem u Federalnu Zajednicu, ali je 1819 njihov zahtijev odbijen zbog toga što je na teritoriji Missouria na snazi bilo ropstvo, kojeg nije bilo u slobodnim državama unutar Federalne Zajednice. Konačno je slučaj Missouria riješen tako što je njegova teritorija u paru sa slobodnom državom Maine ušla u Uniju, ali uz zabranu prelaska ropstva sjeverno i zapadno od rijeke Missouri za sva vremena.

James Monroe će ostati poznat u istoriji i po vanjskoj politici, posebno prema Evropi. On je upozorio na opasnost da neke konzervativne zemlje Evrope mogu pomoći Španiji da povrati svoje kolonije u Južnoj Americi.

Britanija sa svojom moćnom mornaricom, takodjer, se protivila ponovnom španskom osvajanju Južne Amerike, i predložila je SAD zajedničku proklamaciju u tom smislu. Bivši predsjednici Jefferson i Medison su predlagali Monrou da prihvati britansku ponudu, ali je državni sekretar Adams savjetovao da bi bilo bolje američke principe iznijeti Rusiji i Francuskoj, a onda se obratiti Britaniji.

Monroe je poslušao Adamsa i upozorio da ne samo da Latinska Amerika mora biti ostavljena na miru, nego da Rusija ne smije kročiti u pravcu juga na Pacifičkoj obali...na američki kontinent, niti mogu biti razmatrane kao subjekt buduće kolonizacije od strane bilo koje evropske sile.

Dvadesetak godina nakon smrti predsjednika Monroa, ta jasno proklamirana politika SAD da Rusija, ili bilo koja evropska sila ne mogu širiti teritoriju, ili kolonije na američkom kontinentu dobila je ime MONROOVA DOKTRINA.

James Monroe je umro 4 jula 1831 u New Yorku.

XS
SM
MD
LG