Linkovi

William Henry Harrison  1841


William Henry Harrison je rodjen 9. februara 1771 godine u Charles City pokrajini, u Barkeleyu, u Virginiji. Nasuprot svom aristokratskom prethodniku Van Burenu, William Henry Harrison je bio jednostavan čovjek sa granice prema još neosvojenom Zapadu, koji se borio sa Inidijancima i živio u svojoj brvnari, i kao takvog su ga željeli predstaviti Republikanci. Aludirajući na to, novine sklone Demokratama su napisale: " Dajte mu bure soka od jabuka i penziju od 2 hiljade dolara i on će sjediti uz vatru i studirati filozofiju morala."

Harrison je, medjutim, bio izdanak aristrokacije plantažera u Virginiji. Studirao je klasike i istoriju na fakultetu Hampden-Sydney , a nakon toga je počeo studirati medicinu u Richmondu.Iznenada, iste godine je promijenio interes, priključio se vojsci i usmjerio na sjevero-zapad, gdje je proveo najveći dio života.

U sukobu sa Indijancima služio je kao pomoćnik generalu kojeg su nazivali "Razljuceni Anthony",u Wayne-u u takozvanoj Bici kod oborenog drveta, koja je otvorila najveći dio Ohia za naseljavanje. Nakon napuštanja Armije postao je Sekretar za Sjevero-zapadnu teritoriju, i kao delegat te teritorije došao je u Kongres i pomogao zakonsku podjelu teritorije na Sjevero-zapad i Indijansku teritoriju. 1801 je postao guverner Indijanske teritorije i na toj dužnosti je bio 12 godina. Za to vrijeme je vodio više bitaka sa Inidijancima, a najpoznatija je Bitka za Thames, sjeverno od jezera Erie, 5 oktobra 1813., kada je potukao kombinirane Britnske i Indijanske snage i ubio indijanskog vodju Tecumseha. Nakon toga Indijanci više nikada nisu predstavljali ozbiljnu prijetnju naseljenicima.

Kada se vratio civilnom životu, Republikancima je trebao nacionalni heroj, tako da su Harrisona nominirali za predsjednika. Na izborima 1840 osvojio je sa malom većinom glasova birača nekih 150 hiljada glasova više od drugog kandidata, ali je omjer elektorskih glasova bio u njegovu korist 234 naprema 60.

William Henry Harrison je umro 4. aprila 1841 godine u Washington D.C. od upale pluća, samo mjesec dana nakon što je preuzeo ured predsjednika. Bio je to prvi predsjendik koji je preminuo obavljajući duznost predsjednika SAD.

XS
SM
MD
LG