Linkovi

John Tyler 1841 - 1845


Nakon što je William Henry Harrison postao prvi predsjednik koji je umro na dužnosti, John Tyler je postao prvi potpredsjednik koji je preuzeo dužnost predsjednika.

Rodjen u Virginiji 29. marta 1790 godine odgajan je u uvjerenju da Ustav mora biti striktno formuliran. Pohadjao je Univerzitet William and Mary gdje je studirao pravne nauke.

Bio je zastupnik u Zastupničkom domu Kongresa od 1816 do 1821. Nakon toga je u dva mandata služio kao guverner Virginije. Kao senator nevoljko je podržao izbor Jacksona za predsjednika, smatrajući to izborom zla. Kasnije se priključio pristalicama prava država, grupi južnjaka u Kongresu na čijem je čelu bio Henry Clay, Daniel Webster i novoosnovana Whig partija ( Republikanci).

Whig partija je Tylera nominirala za potpredsjednika 1940 godine. Nakon što je zbog smrti predsjednika postao predsjednik, Tyler je bio spreman na kompromis oko bankovnih pitanja koja su potresala naciju, medjutim Clay je bio protiv bilo kakvog kompromisa. Tyler je stavio veto na Clayev zakon o uspostavljanju Nacionalne Banke sa filijalama u nekoliko država. Sličan zakon je prihvatio i Kongres, ali je Tyler i na njega stavio veto.

Kao osvetu, Republikanska (Whig) partija je Tylera izbacila iz svojih redova. Svi članovi vlade su dali ostavku osim državnog sekretara Webstera. Kada je godinu dana kasnije Tyler stavio veto i na zakon o tarifama, Zastpničkom domu je predstavljena prva rezolucija o mogucnosti opoziva predsjednika. Komitet kojem je predsjedavao John Quincy Adams je izvjestio da je predsjednik pogrešno koristio svoje pravo veta, ali rezolucija nije prošla u Zastupničkom domu.

Medjutim, Whig partija i predsjednik Tyler su ipak suradjivali tokom njegovog mandata i doneseni su mnogi pozitivni zakonski propisi. 1842 Tyler je potpisao zakon o zaštiti proizvodjača sa Sjevera. Sporazum Webster-Ashburn je okončao nesporazum na kanadskoj granici, a 1845 Texas je aneksiran.

Administracija ovih zagovornika većih prava država je ojačala predsjedništvo, ali je vodila ka civilnom ratu. Tyler je orginalni Whig kabinet zamjenio konzervativcima sa juga koji su se zalagali za očuvanje prava država, zaštitu plantažera i institucije ropstva.

Kada se 1861 odcijepila prva južna država, Tyler je predvodio pokret za kompromis, a kada to nije uspjelo, kreirao je Južnu Konfederaciju. Umro je 1862 godine kao član Zastupničkog doma Konfederacije.

XS
SM
MD
LG