Linkovi

Franklin Pierce  1853 - 1857


Franklin Pierce je postao predsjednik u vrijeme prividnog mira, nakon kompromisa iz 1850-te, ali nije radio na očuvanju tog mira.

Rodjen u Hillsborough-u, New Hampshire, 1840, Pierce je pohadjao Bowdoin College. Nakon diplomiranja nastvio je izučavati zakon, a zatim ušao u politiku. Sa 24 godine života već je bio u parlamentu New Hampshire-a. 1830-tih dolazi u Washington, prvo kao zastupnik, zatim senator.

Nakon što je služio u meksičkom ratu, prijatelji su ga predložili za nominaciju za predsjednika 1852. Na Demokratskoj konvenciji je taj prijedlog prihvaćen.

Dva mjeseca prije nego je ušao u Bijelu kuću, on i supruga su vidjeli kako njihov sin umire u nesreći voza kojim su putovali. Slomljen bolom za izgubljenim sinom on je predsjedničku dužnost preuzeo priličito iznuren. U svom inauguralnom govoru je proklamirao mir i prosperitet unutar zemlje i odlučnost u odnosu sa drugim državama.

Prva najava oluje došla je sa Kansas - Nebraska Act-om, koji je zamjenio Missouri Kompromis i otvorio pitanje ropstva na Zapadu. Do ove zakonske mjere je došlo iz želje senatora Stephena A. Douglasa da izgradi željeznicu od Chicaga do Californije, koja bi išla kroz Nebrasku.

Douglasova nastojanja da organizira teritoriju kroz koju bi išla željeznica naišla su na velike teškoće. Douglas je uticao na donošenje zakona po kojem te teritorije mogu samostalno odlučivati o pitanju ropstva. Kao rezultat usljedila je jurnjava u Kansas južnjaka i sjevernjaka kako bi preuzeli kontrolu. Bio je to uvod u Gradjanski rat.

Franklin Pierce je umro 8 oktobra 1869 u Concordu, New Hampshire.

XS
SM
MD
LG