Linkovi

Rusell Crowe - Gospodar i zapovjednik - 2003-10-27


U najnovijem filmu australijskog redatelja Petera Wiera pod naslovom Gospodar i zapovjednik, Rusell Crowe tumači lik mornaričkog kapetana koji posadu svog broda suprotstavlja daleko nadmoćnijem privatnom naoružanom brodu koji napada i zarobljava brodove neprijateljske zemlje. Ta ga borba odvodi na kraj svijeta. Film koji je premijerno trebao biti prikazan u junu mjesecu bit će prikazan sredinom novembra, zbog, kako se navodi u medijima, odluke zvaničnika kompanije 20th Century Fox da će film ostati u svježem pamćenju glasača koji odlučuju o dodjeli nagrade Oscar sljedeće godine. O samoj ulozi glumac Rusell Crowe kaže:

CROWE: ”Ono što kod ovog lika cijenim je razumijevanje i briga o bližnjima, kao glave porodice. On nije samo kapetan broda ili vojni lider. On je u cjelosti zabrinut za opće dobro mladića koji se nalaze na brodu, za dobrobit njihovih duša. Ukoliko u bici izgubi nekog od njih, spreman je da na njihovo mjesto rasporedi druge, i što više ulaže u znanja i razvoj ovih mladića, to mu olakšava život.“

Zajedno sa Crowe-om u ovom filmu glumi i sve poznatiji Paul Bettany koji je glumio u filmu Beautiful mind. Bettany glumi hirurga na brodu. Interesantno je da je Crowe zbog ove uloge morao naučiti da svira violinu, što je samo instrument više kojeg zna svirati. On je inače vodeći vokal u australijskom rok bendu Fifty Odd Foot of Grunts. Troškovi snimanja ovog filma porasli su za 150 hiljada dolara jer je jedan od njegovih zahtijeva bilo da iz Sydneja svaki put kada to zatreba, na lokaciju snimanja avionom dovedu njegovu frizerku Belindu Jeffrey. Objave za nominacije za Oscara se očekuju 27.januara.

XS
SM
MD
LG