Linkovi

Thomas Jefferson  1801 - 1809


Ovaj veliki zagovornik slobode rodjen je u Viriginiji, 1743 u porodici plantažera. Studirao je na Univerzitetu William and Mary. 1771 je oženio udovicu, Marthu Wayles Skelton i sa njom otišao da živi u planini, u dijelimično završenoj kući u Monticello-u.

Bio je izvanredan u pisanoj riječi, ali slab govornik. U 33 godini je napisao Deklarciju o neovisnosti, a kasnije i zakon o religijskim slobodama, koji je stupio na snagu 1786.

Jefferson je nasljedio Benjamina Frenklina na mjestu ministra u Francuskoj, 1785. Njegove simpatije prema Francuskoj revoluciji dovele su ga do sukoba sa Alexanderom Hamiltonom, dok je Jefferosn bio državni sekretar u vrijeme predsjednika Washingtona. 1793 Jefferson je dao ostavku.

U to vrijeme jačaju dvije političke partije Federalisti i Demokrati-Republikanci. Jefferson je izričito bio za Republikance zalažući se za veća prava država, a manje federalne ovlasti.

1800-te Republikanski elektori u namjeri da iz vlastite partije imenuju i predsjednika i podpredsjednika dali su jednak broj glasova Jeffersonu i Aeronu Burru. Nakon dugih rasprava Zastupnički dom je riješio slučaj i Jefferson je postao predsjednik. Taj slučaj je uticao na kasniju izmjenu izbornih zakona u procesu biranja predsjednika.

Nakon dva mandata, Thomas Jefferson se povukao u mirovinu u Monticello gdje je i umro 4 jula 1826. godine.

XS
SM
MD
LG