Linkovi

U nezapamćenim požarima u Californiji smrtno stradalo 13 osoba - 2003-10-27


Na hiljade vatrogasaca se na jugu Kalifornije bori sa velikim požarima u kojima je do sada najmanje 13 osoba izgubilo život, a na desetine hiljada ljudi primorano da napuste svoje domove. Jaki sezonski vjetrovi, suho vrijeme i toplotni val podstiče širenje požara na prostoru od Los Angelesa na sjeveru pa sve do San Diega na jugu, u blizini granice sa Meksikom.

U vatrenoj stihiji je uništeno na stotine domova, te sprženo oko 120 hektara zemlje. Na desetine hiljada stanovnika je evakuirano. Mnogi su uspjeli pobjeći samo sa nekoliko komada odjeće i ničim više.

Žiteljka Californije: Uništene su mi sve porodične fotografije koje sam imala, kaseta sa predstavom u kojoj je glumila moja kćerka. Sve što sam imala bilo je u kući. Ostala mi je samo odjeća koju imam na sebi.

Gradonačelnik San Diega, Dick Murphey je pozvao stanovnike da ostanu u svojim domovima i ograniče trošenje vode.

On je takodjer sve građane San Diega koji ne rade u hitnim službama zamolio da ostanu kod kuće kako se na saobraćajnicama ne bi stvarale gužve.Guverner Californije Gray Davis je u četiri okruga Californije , San Bernandinu, Venturi , Los Angelesu i San Diegu proglasio vanredno stanje. Predsjednik Bush je danas obećao pružiti pomoć pogođenom području.

XS
SM
MD
LG