Linkovi

Sudionik srebreničkog masakra - čovjke dobrog karaktera - 2003-10-27


Danas su tužitelji za Momira Nikolića zatražili kaznu u rasponu 15 do 20 godina zatvora za počinjene zločine u Srebrenici, ljeta 1995. godine.

Bivši oficir vojske bosanskih Srba je prošlog mjeseca priznao krivnju za počinjene zločine i, u skladu sa nagodbom sa tužiteljima, svjedočio protiv nekadašnjih nadredjenih oficira za njihovo učešće u istom zločinu- ubistvu preko 7 hiljada Bošnjaka u zaštićenoj zoni Srebrenice.

Nikolićeva odbrana na današnjoj raspravi o kazni nije iznijela svoj prijedlog raspona zatvorske kazne za Nikolića, ali se ranije čulo da oni zastupaju prijedlog od maksimalno 10 godina zatvora za svoga branjenika. U tom smislu je u toku postupka izvodjeno i više svjedoka odbrane koji su svjedočili o, kako tvrde, "dobrom karateru" optuženog.

Prije rata učitelj, Nikolić je bio nadležan za obavještajne i sigurnosne poslove Bratunačke brigade, a njegova je jedinica, uz ostale, bila direkno uključena u masovne egzekucije Bošnjaka.

Danas je saopšteno da će konačna presuda, koja nije ograničena današnjim prijedlogom kazne, biti donijeta naknadno- kada se okončaju sudjenja dvojici Nikolićevih zapovjednika: Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću.

XS
SM
MD
LG