Linkovi

Andrew Jackson  1829 - 1837


Više nego i jednog predsjednika prije njega - može se reći da su Andrew Jacksona istinski izabrali birači i kao predsjednik nastojao je da djeluje kao predstavnik običnih ljudi.

Rodjen je 15-tog marta 1767. godine u Waxhaw, Južna Karolina. Nije imao redovno školovanje, ali je u kasnoj mladosti mnogo čitao pravne knjige i konačno postao dobar advokat u Tennesseeju.

Ponosan na svoju čast, izazvao je na dvoboj i ubio čovjeka koji je uvrijedio njegovu ženu Rachel.

Bio je prvi čovjek iz Tennesseeja koji je izabran u Zastupnički dom Kongresa, i kratko je služio u Senatu. Kao general u ratu sa Britancima 1812. godine postao je slavan i popularan nakon pobjede nad Britancima kod New Orleansa.

Već 1824. godine neke su se političke frakcije okupile oko Jacksona, nakon što je Zastupnički dom za predsjednika izabrao Adamsa što je izazvalo negodovanje Jacksonovih pristalica. Na izborima 1828. godine Jackson je i pobijedio.

Kako se nacionalna politika polarizirala na pristalice i protivnike Jacksona, tako su se počele stvarati dvije politicke partije iz stare republikanse stranke: Demokrati Republikanci, ili Demokrati - koji su podržavali Jacksona i Nacionalni Republikanci, ili Whigs, pristaše parlamentarizma, koji su bili protiv njega.

Henry Clay, Daniel Webster i drugi liberali su sebe proglasili braniteljima slobode od uzurpacije predsjednika Jacksona. Opozicijske novine su ga ironično nazivali kraljem Andrew Prvim.

Iza tih optužbi stoji činjenica da se Jackson u kreiranju politike nije slijepo pokoravao Kongresu, kao dotadašnji predsjednici, nego je svoje pravo veta i partijsko vodjstvo koristio kako bi preuzimao komandu. Najveća bitka vodila se oko privatne korporacije Second Bank of the United States, koja je praktično uživala monopol sponzoriran od vlade. Kad se Jackson tome usprotivio Banka je počela svoju moć i utjecaj da koristi protiv njega. Clay i Webster su radili kao bankovni advokati i predvodili su bitku protiv predsjednika. Pobjedio je predsjednik Jackson i na narednim izborima dobio je drugi mandat sa 56 posto glasova birača i gotovo pet puta više glasova elektora nego njegov oponent Clay.

Andrew Jackson je umro 8 juna 1845. godine u Hermitage u blizini Nashvillea, u saveznoj državi Tennessee.

XS
SM
MD
LG