Linkovi

John Adams   1797 - 1801


Obrazovan i pametan, Adams je bio bolji kao politički mislilac nego političar. Gradjani i država su skovani u vatri nesreća, on je rekao, misleći o svome i američkom iskustvu.

Adams se rodio u Massachusetts Bay koloniji 1735. Kao advokat sa Harvardskog Univerziteta on je bio patriot koji je tražio odvajanje od Engleske. Adams je takodje bio član na Prvom i Drugom Kontinentalnom Kongresu.

Tokom Američke Revolucije on je bio u Francuskoj i Holandiji kao diplomata, i pomogao je u stvaranju mirovnog sporazuma. On je takodje bio podpredsjednik George-u Washington-u.

Adamsova dva mandata kao podpredsjednika su bila frustrirajuće iskustvo za njegovu odlučnost, intelekt, i taštinu. On se jedne prilike požalio supruzi Abigale: Moja je zemlja u svojoj mudrosti za mene stvorila najbeznačajniji ured kojeg je ikada ljudska domišljatost pronašla, ili njegova mašta stvorila.

Kada je Adams postao predsjednik, rat izmedju Francuza i Engleza, pravio je probleme za Sjedinjene Države. Njegova administracija se fokusirala na Francusku jer su oni suspendirali trgovinske odnose.

Adams je poslao trojicu opunomoćenika u Francusku, ali tokom proljeća 1798 Francuzi su javili da neće pregovarati ako im se ne plati. Adams je tu uvredu prijavio Kongresu koji je zatim korespondenciju sa Francuskom obavljao tako da su Francuzi bili označavani kao X,Y i Z.

Predsjednik Adams nije proglasio rat, ali su borbe počele na moru. U početku američki brodovi su bili nemoćni protiv Francuskih gusara, ali poslje 1800, Američki ratni brodovi su branili komercijalne linije preko Atlantika. Dugi razgovori su završili ovo neprijateljstvo.

Adams je otišao u penziju na svojoj farmi u Quency. Sa te farme on je pisao svoja pisma Thomas-u Jefferson-u. Na farmi u Quencey je Adams takodje rekao svoje zadnje rječi: Thomas Jefferson, preživio.

Medjutim, on u tom trenutku umiranja nije znao da je i Jefferson umro u Monticello-u, nekoliko sati ranije.

XS
SM
MD
LG