Linkovi

James Buchanen  1857 - 1861


James Buchanen je bio jedini predsjednik koji se nije ženio. Rodjen je 23 aprila 1791 u Cove Gap u blizini Mercersburga u Pennsylvania-i diplomirao je na Dickinson College-u.

Pet puta je biran u Zastupnički dom Kongresa, zatim je bio ministar u Rusiji i po povratku senator. Bio je državni sekretar za mandata predsjednika Jamesa Polka, te ministar u Britaniji u vrijeme svog predhodnika u Bijeloj kući, predsjednika Franklina Pierce-a. Služenje u inostranstvu pomoglo mu je kod kandidature 1856. godine od strane Demokrata za predsjednika, jer nije bio uključen u gorka domaća razmimoilaženja izmedju Juga i Sjevera.

Medjutim, sa problemima ropstva on se brzo suočio kao predsjednik. Prvih dana se nadao da će se problem riješiti kroz odluku Vrhovnog suda, ali je odluka sudija izazvala buru na Sjeveru, nakon što su presudili da Kongres nema ustavna prava da osobama oduzima pravo vlasništva nad robovima. Problem Kansasa Buchanen je pokušao riješiti zalažući se za prijem te teritorije u Uniju kao države sa ropstvom. To mu nije pošlo za rukom jer Republikanci nisu prihvatili, kao ni neki iz njegove partije i Kansas je ostao teritorija.

Sekcijske svadje su toliko porasle da su se Demokrati u 1860 podjelili na sjeverno i južno krilo i svako je odvojeno kandidovalo predsjednika. Republikanci su sa svoje strane nominirali Abrahama Lincolna.

U martu 1861. goidne James Buchanen je otišao u mirovinu u svoj dom u Lancaster u Pennsylania-ji gdje sedam godina kasnije, 1868. godine umro.

XS
SM
MD
LG