Linkovi

George Washington 1789 - 1797


30-tog aprila 1789. godine, George Washington je stojeći na balkonu Fedaralne dvorane na Wall Streetu u New Yorku položio zakletvu kao prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Rodjen je 1732 u Virginiji u porodici plantažera, gdje se učio moralu i manirima gentlemena u 18 vijeku.

Poseban interes je pokazivao za vojna znanja i širenje prema Zapadu. 1754 je postao pukovnik i borio se u raznim borbama koje su prerasle u rat izmedju Francuza i Indijanaca. Sljedeće godine, dok je bio pomoćnik generalu Edwardu Braddocku, izbjegao je ranjavanje, mada je njegov kaput na četiri mjesta bio izbušen od protivničkih metaka, dok su dva konja koja je jahao ubijena.

Od 1759 do početka Američke Revolucije, Washington je održavao svoju farmu u Mont Vernonu, na imanju svoje žene, udovice Marthe Dandridge Custis. Medjutim, kao i ostali njegovi prijatelji osjećao se eksploatisanim od strane britanskih trgovaca i ograničavan britanskim propisima.

Na Drugom kontinetlanom kongresu u Philadelphiji, u maju 1775, Washingon, kao jedan od delegata iz Virginije, izabran je za glavnog zapovjednika Kontinentalne Armije.

3. jula 1775. godine, u Cambridge-u u Massachusetts-u, on je preuzeo komandu na svojim slabo treniranim vojnicima i započeo rat koji je trajao narednih 6 godina.

Odmah na početku rata on je shvatio da je najbolja taktika sramoćenje britanaca. On je izbjegavao velike bitke sa dobro obučenom britanskom vojskom, koristeći umjesto toga povremene i iznenadne napade. Konačno, 1781, uz pomoć Francuske, Washington je u Yorktownu prisilio britanskog generala Cronwallisa na predaju.

Poslije rata, George Washington se vratio kući u Mont Vernon gdje je mislio nastaviti miran život plantažera. Ali, uskoro je shvatio da zemlja prema sporazumo o konfederaciji ne funkcionira dobro, tako da je bio medju prvima koji su poduzeli korake u pravcu ustavne konvencije u Philadelphiji, 1787. Kada je ratificiran novi Ustav, Elektoral Colege ga je izabrao za prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

U to vrijeme dolazi do Francuske revolucije i rata izmedju Francuske i Britanije u kojem Washington donosi odluku da Sjedinjene Države ostanu neutralne dok ne ojačaju.

Krajem njegovog drugog mandata, na njegovo razočaranje, počele su se razvijati dvije glavne političke partije u SAD. Zabrinut oko politike, osjećajući se ostarjelim i umornim, napušta politiku i odlazi u mirovinu na kraju svog drugog predsjedničkog mandata.

Tri godine kasnije, umro je od upale grla, 14 decembra 1779. Četiri mjeseca kasnije nacija je na posebnoj ceremoniji sahranila svog prvog predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG