Linkovi

Zachary Taylor  1849 - 1850


Pitanje uvodjenja ropstva na novopriključenim tertorijama New Mexica i Californije se do te mjere zaoštrilo da su neke južne države zaprijetile otcjepljenjem. General Zachary Taylor je bio spreman da Uniju sačuva oružanim snagama, a ne kompromisom.

Rodjen u Virginiji 1784. godine, odrastao je na plantaži u Kentucky-u. Bio je oficir od karijere, ali je najviše pričao o uzgoju pamuka. Njegova kuća je bila u Batton Rouge u Louisiani,bio je vlasnik plantaže u Mississippiju i imao je oko 100 robova.

Medjutim, Taylor nije branio ropstvo niti južnjačku secesiju, 40 godina u Armiji učinili su ga snažnim zagovornikom Unije.

U februaru 1850 godine, predsjednik Taylor je imao vrlo živu raspravu sa liderima južnih država koji su zaprijetili secesijom. On je odgovorio da, ako je neophodno da se zaštiti zakon, da će sam voditi Armiju, prijeteći da će one koji ustanu protiv Unije vješati, sa manje oklijevanja nego je to činio sa dezerterima i onima koji su špijunirali za Mexico.

Dogadjaji su krenuli neočekivano. Nakon proslave 4. jula u Washingtonu, on se razbolio i za nekoliko dana je umro. Nakon njegove smrti trijumfirali su oni koji su bili za kompromis, a rat kojeg je Taylor bio spreman da povede uslijedio je 11 godina kasnije. U tom je ratu njegov jedini sin Richard služio kao general u Konfederalnoj Armiji.

XS
SM
MD
LG