Linkovi

Bošnjački ministri u Vladi HNK zamrzli su svoj rad - 2003-10-24


Bošnjački ministri u Vladi HNK zamrzli su svoj rad i učešće na sjednicama Vlade, tvrdeći kako su, prilikom donošenja svih važnijih odluka, preglasani. Bošnjački ministri su ovako postupili, nakon što je jučer Vlada HNK većinom poništila odluku ministra Semina Borića o načinu isplate budžetskog novca.

U centru pažnje našao se kantonalni ministar finansija, Semin Borić, koji je početkom sedmice donio odluku da je on jedino nadležan za potpisivanje naloga za ispltu novca sa kantonalnog budžeta. Ministar Borić kaže kako je razlog te njegove odluke bio taj što su, isplate na primjer, bošnjačkoj strani, uslovljavane isplatama na hrvatskoj strani, što je, kako kaže ministar Borić, bila praksa prije ustavnih promjena u BiH.

«U prethodnom periodu od tri-četiri mjeseca, često je dolazilo do određenih spornih situacija, gdje su određeni finansijski nalozi, koje sam ja, kao ovlaštena osoba, kao ministar finansija, potpisivao, često su se vraćali, nisu išli na realizaciju, jer su se uslovljavali sa nekim isplatama koje ne bi trebalo da se vežu sa dotičnom isplatom.»

Portparol Vlade HNK, Pero Pavlović nije mogao govoriti o motivima ministra Borića, rekavši kako je i sâm ministar na sjednici govorio o problemima u svom radu, koje gospodin Pavlović također smatra posljedicom ranijih paralelizama.

O jučerašnjoj odluci kantonalne Vlade, kojom je poništena nedavna odluka ministra Borića, Pero Pavlović kaže:

«Vlada je svojom odlukom potvrdila ranije potpisani sporazum ministra Borića i predsjednika Vlade Miroslava Ćorića o potpisnicima deponiranih potpisa u bankama koje raspolažu proračunskim sredstvima, tako da je Vlada svojom odlukom ponovno na snagu stavila taj sporazum od početka sedmog mjeseca.»

Ministar Borić tvrdi da je za svoj potez imao i podršku OHR-a, te naglašava kako su Bošnjaci u Vladi HNK stalno preglasavani.

«Počev od Ustava HNK, preko određenih finansijskih trošenja, odluka koje donosi Vlada, pa i kod utvrđivanja osnovica plata za svaki mjesec svim budžetskim korisnicima.»

Portparol Vlade HNK, Pero Pavlović, kada je riječ o preglasavanju, govori o tome kako je protekla posljednja Vladina sjednica.

«Glasovalo se na sljedeći način, četiri ministra su bila za, jedan je bio suzdržan, jedan ministar je bio protiv, a dvojica se nisu htjela izjašnjavati. Ako je to preglasavanje, ja nemam nikakav komentar.»

Ipak, nakon sjednice, bošnjački ministri su donijeli odluku da zamrznu svoje učešće na sjednicama Vlade. Treba podsjetiti kako je Vlada HNK ljetos formirana uz osam mjeseci zakašnjenja, nakon velikih pritisaka iz OHR-a, te da je sastavljena od četiri hrvatska ministra, četiri bošnjačka i jednog srpskog, kojeg je predložio HDZ-ov premijer.

XS
SM
MD
LG