Linkovi

ICG - Makedonija nije više jedna uspješna priča na Balkanu - 2003-10-24


Međunarodna grupa za krize sa sjedištem u Briselu procjenjuje da bivša jugoslavenska republika Makedonija nije više, kako se ranije smatralo - jedna uspješna priča na Balkanu, i upozorava na dodatne etničke napetosti i kriminalne aktivnosti.

U novom izvještaju koji se odnosi na Makedoniju, ova grupa navodi da su premijer Branko Crvenkovski i lider etničkih Albanaca Ali Ahmeti uspješno Makedoniju držali izvan građanskog rata.

U izvještaju, međutim, stoji da se zemlja još uvijek suočava s većim problemima, uključujući korupciju, slabu ekonomiju, visoku stopu nezaposlenosti, osobito među etničkim Albancima. Također se kaže da kriminalci i ekstremisti još uvijek predstavljaju direktnu prijetnju vladi.

Makedonskim liderima je prigovoreno da su isuviše samozadovoljni, dok u isto vrijeme političari visokog ranga daju izjave koje navode na etničku podjeljenost i nastoje potkopati mirovni sporazum postignut prošle godine.

Međunarodna grupa za krize poziva Evropsku uniju da produži svoju mirovnu misiju u Makedoniji i mimo roka koji ističe 15 decembra, navodeći i da bi pripadnici mirovnih snaga trebali biti aktivniji na terenu.

XS
SM
MD
LG