Linkovi

Carla del Ponte potvrdila da je protiv Alije Izetbegovića vođena istraga - 2003-10-24


Glavna tužiteljica Haškog Tribunala Carla del Ponte, izjavila je danas u Sarajevu kako je izuzetno nezadovoljna suradnjom s vlastima Republike Srpske, jer ne rade ništa na hvatanju osumnjičenika, a odbijaju izručiti i dokumentaciju koja je potrebna haškome sudu.

Obraćajući se novinarima prije odlaska u Banja Luku tužiteljica del Ponte je kazala kako je upravo zbog nesuradnje vlasti RS-a bila neophodna prošlosedmična akcija u prostorijama obavještajno-sigurnosne službe RS-a, kada je SFOR zapljenio određenu dokumentaciju koju analizira njen ured.

Govoreći o svom sinoćnjem susretu s visokim predstavnikom, Paddy Ashdownom, tužiteljica del Ponte je kazala kako su razgovarali o uspostavi posebnog odjela za ratne zločine pri Sudu BiH i o pripremama za prebacivanje jednog broja haških predmeta u Sarajevo. Potvrdila je također kako bi neki od haških slučajeva bili prepušteni i sudovima u Beogradu i Zagrebu.

Sva suđenja u Hagu, kako je kazala Del Ponte, trebaju biti okončana do kraja 2008. godine. Hoće li se to dogoditi ovisi o tome hoće li do tada Tribunalu biti izručeni glavni optuženici, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Tužiteljica del Ponte je danas potvrdila da je u slučaju gospodina Alije Izetbegovića, vođena istraga vezano za zločine koje su počinili pripadnici Armije RBiH.

Istraga je vođena zbog ratnih zločina, ali ne i zbog zločina protiv čovječnosti, kazala je tužiteljica, dodajući da je nakon Izetbegovićeve smrti, istraga prekinuta.

XS
SM
MD
LG