Linkovi

Peter Fonda dobio svoju zvijezdu u Hollywoodu - 2003-10-24


Peter Fonda, legendarni lik iz kultnog filma Easy Rider, koji je predstavljao po mnogima revoluciju u Hollywoodu, počastvovan je svojom zvijezdom u čuvenom Holu slavnih.

Ime Fonda, medjutim već odavno postoji u Holu slavnih, jer je zvijezda posvećena ocu Henryju, a sestra Jane, s dva Oscara, i kćerka Bridget, takodjer glumica, se nadaju da će i same dobiti po zvijezdu.

Peter Fonda, sada 63-godišnjak, smatra se ikonom za mnoge generacije, zbog uloge kapetana Amerike u filmu Easy Rider - mladića preslobodnog duha, na svom Harley Davidsonu, koji je konačno postao i simbolom kontra-kulture kasnih 60-tih.

Easy Rider je po mnogima promijenio lice filma i otvorio vrata novoj generaciji redatelja, poput Williama Friedkina i njegovog Istjerivača Djavola, Martina Scorcesea i Taksiste, Francisa Forda Koppole i Kuma, te Peter Bogdanovicha i Posljednje bioskopske predstave.

Povodom dobijanja velike holivudske časti, Peter Fonda kaže: Za mene je istinski veliko to što se mogu pridružiti svom ocu - a svakako se nadam da će nam se u Holu slavnih uskoro pridružiti moja sestra i moja kćerka. I moj sin, najstariji, koji je sada kamerman.

Peter Fonda je profesionlanu karijeru započeo 1961 godine na Broadwayu, medjutim, Easy Rider, 1969. godine je to što je Petera Fondu lansiralo medju zvijezde sedme umjetnosti.

XS
SM
MD
LG