Linkovi

Svjetske nagrade za humanitarni rad - 2003-10-23


Nagrade Svijeta dodijeljene su, po četvrti put, sinoć na gala priredbi u Hamburgu. Gospodin Gorbachev je lično dočekivao laureate ispred dvorane. Medju prvima je stigao Michael Douglas, glumac, reditelj i producent, i UN-ov ambasador mira.

Ovo ne smatram nagradom jer - ja sam samo imao sreću da je svijet mogao čuti moju poruku o nuklearnom razoružavanju, o djeci-ratnicima, o nagaznim minama. Mnogo mi znači što sam to bio u stanju da učinim i, divno je biti doveden u vezu sa ljudima poput predsjednika Gorbacheva..., rekao je popularni glumac.

Njegov kolega Morgan Freeman dobio je Nagradu Svijeta za umjetnički doprinos..., Karl Lagerfeld za doprinos u modi, dok je bivši poljski sindikalni vodja, a zatim i predsjednik, Lech Walesa, dobio priznanje za toleranciju u svijetu.

Najviše dirnut ipak bio je nekada svjetski poznat muzičar Cat Stevens, sada Yusuf Islam, koji je prešao na islam i započeo sa dobrotvornim radom:

I ranije sam vjerovao i sanjao da promijenim svijet koliko mogu, svojim pjesmama, ali sam u jednom trenutku shvatio da svijet moram mijenjati iznutra, pomoći da se realne stvari mijenjaju i to je sada moj dobrotvorni rad , kaže Islam, dobitnik Nagrade Svijeta za socijalni i humanitarni rad.

Ja sam ovdje da vas pozovem da i dalje radimo na ostvarenju slobode, tolerancije i razumijevanja, rekao je na kraju Morgan Freeman, glumac i veliki borac za ljudska prava i mir...

Medju ostalim dobitnicima pomenimo da su priznanje za najboljeg čovjeka godine u svijetu dobili ljekari u Iraku, a posebna priznanja za životno djelo dobili su Placido Domingo i grupa Bee Gees.

XS
SM
MD
LG