Linkovi

I NATO u akciji zaustavljanja trgovine ženama na Balkanu - 2003-10-23


Sjevernoatlantski vojni savez je, zajedno sa partnerskim zemljama otpočeo seriju konsultacija sa ciljem iznalaženja rješenja za problem traffickinga, posebno žena na Balkanu, saopšteno je u sjedištu NATO u Briselu.

Uvjereni da bi NATO svojim angažovanjem mogao pomoći u borbi protiv krijumčarenja ljudi, ambasadori SAD i Norveške pri Savezu, Nicholas Burns i Kai Eide su izdali posebno saopštenje o tome. Oni trafficking žena na Balkanu nazivaju "strašnim problemom", i optužuju ga da, pored ostalog, potkopava ukupne napore uložene u stabilnost jugoistoka Europe.

"Amerika i Norveška veoma ozbiljno shvataju ovaj problem", kaže se u zajedničkom saopštenju dva ambasadora, i naglašava volja njihovih vlada da se uključe u njegovo rješavanje.

Američki predstavnik u NATO-u podsjeća da je nedavna Predsjednička direktiva iz oblasti nacionalne sigurnosti "reafirmisala nultu toleranciju za trafficking", a upućena je svom američkom vojnom osoblju, posebno trupama angažovanim u sastavu mirovnih snaga SFOR-a i KFOR-a.

Norveška je, sa svoje strane, usvojila Plan borbe protiv traffickinga žena i djece, što, uvjereni su ambasadori Burns i Eide, podvlači opredljenje dvije zemlje da stave tačku na moderno ropstvo kakvom su izložene žene na Balkanu. Zajedničkim stavom oni traže i od ostalih članica NATO da osiguraju mehanizme da njihovi vojnici ni u kom slučaju, ni na koji način, ne učestvuju u traffickingu.

XS
SM
MD
LG