Linkovi

Sve više vrsta ugroženih životinja - 2003-10-23


Sve više i više životinjskih vrsta širom svijeta postaju ugroženi, premda su neki američki znanstvenici nadaju da se te vrste mogu spasiti kloniranjem. Zahvaljujući jednoj potpuno novoj proceduri, znanstvenici su uspjeli kloniratu ugroženu vrstu Afričke divlje mačke.

Stručnjacima na univerzitetu Audubon u New Orleansu su bile potrebne dvije godine planiranja kako bi svjetlo dana ugledalo klonirano mače po imenu Ditto. Prema riječima ljekara Betsy Dresser, njegova vrsta je u opasnosti u različitim dijelovima Afrike i to prvenstveno zbog sve većeg naseljavanja ljudi.

Dittu su sada dva mjeseca, a njegov život je stvoren procesom zamjene DNK donirane jajne ćelije sa DNK druge afričke mačke. Genetički materijal je došao iz jednog zoološkog instituta gdje se zamrznuti čuvaju tkiva rijetkih i ugroženih životinja.Ali pobornici zaštite čovjekove okoline kažu da kloniranje nije odgovor na ovaj problem.

Veće pitanje je šta uslovljava da ove vrste postaju ugrožene, i traže da se učine sigurnim njihova staništa.U vrijeme dok se debate nastavljaju, znanstvenici prirodnjačkog instituta Audubon nastavljaju svoj rad govoreći da će do kraja godine biti klonirane još tri afričke divlje mačke.

XS
SM
MD
LG