Linkovi

”Rambo“ u Haškom pritvoru, a Ante Marković na klupi za svjedoke u slučaju Milošević - 2003-10-23


Danas je u Hagu potvrdjeno da je Vladimir Kovačević, zvani "Rambo" jutros prebačen u pritvor Tribunala. A, kako nam javlja Elvir Bucalu svjedok optužbe na sudjenju Slobodanu Miloševiću, Ante Marković, danas je prvi put javno govorio o problemima iz vremena svoga mandata premijera bivše Jugoslavije. On je tu dužnost obavljao od marta 1989. do decembra 1991. godine, dok je u to vrijeme optuženi bio predsjednik Srbije. Ante Marković je krititizirao Miloševića da je podrivao sve programe reformi i procese demokratizacije, te da je u svim odlukama na prvo mjesto stavljao svoje i interese Srbije, na štetu jugoslovenske federacije.

Svjedok je "otimačinom stoljeća" nazvao dogadjaj sa kraja 1990. godine, kad su "manipulacijom papirima" na račune banaka u Srbiji iz tadašnje Narodne banke Jugoslavije nepovratno prebačene milijarde dinara. Federalna banka je, prema Markoviću, na taj način bila gotovo ispražnjena.

"Bila je to čista i veoma prosta kradja. Taj čin je uzdrmao čak i temelje Jugoslavije...Miloševića to nije zanimalo, on je slijedio samo sopstvene interese", rekao je Marković.

On je svjedočio da je marta 1991. dobio informaciju da su se Milošević i Tudjman u Karadjordjevu dogovorili da podijele BiH, kao i da smijene saveznog premijera jer im je smetao u ostvarenju te namere. Prema Markoviću, Milošević je tvrdio da je "BiH i onako vještačka Titova tvorevina i da ne može opstati", kao i da su Muslimani ionako pravoslavci koji su prihvatili islam.

U svjedočenju, koje nije ranije najavljeno iz sigurnosnih razloga, posjednji savezni premijer je rekao da je i u njegovoj politici demokratizacije bio neizbježan sukob sa Miloševićem.

"Bilo je jasno da kad bi se reforme i demokratizacija ostvarile, da Milošević ne bi mogao da se koristi ulicom i političkim linčom da zbaci svoje protivnike, što je uveliko imao običaj da čini", rekao je Ante Marković.

Tvrdeći da nije tačno svjedokovo uvjeravanje da mu je moć kao predsjednika Savezne vlade bila ograničena 1991.godine, kada je počela "razgradnja Jugoslavije", Milošević je predočio cijeli spisak sastanaka Ante Markovića te godine sa čelnicima vojske, policije i ostalih državnih organa.

Medjutim, Marković je ustvrdio da vlada u to vrijeme nije imala "skoro nikakvu" moć ni kontrolu nad vojskom, a na Miloševićevu analizu djelovanja vlade u to vrijeme je izjavio: Gospodin Miloševich želi optužnicu protiv sebea skrenuti na mene. Ja molim da me od toga zaštitite!, rekao je Ante Marković.

Svjedočenje Markovića će biti nastavljeno, rečeno je na kraju današnjeg procesa, kada se o tome dogovore tužitelji i današnji svjedok.

Inače, danas je u Hagu potvrdjeno da je Vladimir Kovačević, zvani "Rambo" prebačen danas prijepodne u pritvor Tribunala. Njega haška optužnica tereti za ratne zločine počinjene tokom napada JNA na Dubrovnik, krajem 1991. godine. Ti se zločini karakteriziraju kao kršenje zakona i običaja ratovanja, a u nastavku optužnice, Kovačević se tereti za ubistva, napade na civile i uništavanje civilnih, vjerskih i kulturnih objekata u gradu Dubrovniku. Očekuje se da će optužnica protiv nekadašnjeg zapovjednika bataljona Trebinjske brigade biti objedinjena sa optužnicom za "dubrovačke zločine" nekadašnjeg generala JNA, Pavla Strugara, koji trenutno na slobodi čeka početak procesa.

Još dvojica visokih oficira JNA su bili dovedeni u vezu sa ratnim zločinima u Dubrovniku: admiral Miodrag Jokić, koji je priznao krivnju i sada na slobodi čeka izricanje presude i admiral Milan Zec, koji je, zbog nedostatka dokaza, oslobodjen optužbe. Očekuje se da će se Vladimir Kovačević o krivnji izjasniti pred haškim sudijama već u ponedjeljak, 27. oktobra.

XS
SM
MD
LG