Linkovi

Irak je sada centralni front u globalnom ratu protiv terorizma - 2003-10-23


Sjedinjene Države su predvodile koaliciju za oslobađanje Iraka koju je činilo više od trideset zemalja. Saddam Hussein je uklonjen i više se neće vratiti na vlast. Neće više biti masovnih grobnica ispunjenih tijelima Sddamovih žrtava. Iračka infrastruktura se obnavlja. Škole su ponovo otvorene. Cilj je sada, rekao je predsjednik George W. Bush,” za sobom ostaviiti stabilno društvo sa vlastitom upravom.

Irak sada ima upravno vijeće koje je imenovalo ministre prelazne vlade. Kada bude donesen ustav Irak će krenuti u pravcu održavanja opštih izbora. Mi želimo da se taj proces odvija što je brže moguće. Ipak, to mora biti urađeno na pravi način. Nezavisne iračke institucije moraju proći test vremena, rekao je predsjendik Bush.

Ovoga mjeseca Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju 15-11. Ova rezolucija pomaže zemljama koje žele poslati svoje trupe tako što tim trupama daje šira ovlaštenja u okviru mandata UN-a i stavlja ih u kategoriju međunarodnih snaga. U rezoluciji se navode obaveze i odgovornost Privremene koalicione uprave u Iraku i poziva se iračko Upravno vujeće da naparavi plan za vraćanje punog suvereniteta Iraka.

Kao što je to predsjednik Bush rekao, rezolucija UN-a će, prema njegovim riječima, pomoći da se zadobije veća međunarodna podrška za razvoj novog demokratskog Iraka.

Želim se zahvaliti Vijeću sigurnosti UN-a na jednoglasnom usvajanju rezolucije kojom se podržavaju naši napori za izgradnju miroljubivog i slobodnog Iraka. Demokratski Irak će predstavljati primjer za cijeli Srednji istok. Mi vjerujemo, a irački narod će to i pokazati da sloboda predstavlja nadu i pravo svake zemlje. Naš posao u Iraku traje dugo i težak je. Taj posao nije završen, naglasio je predsjednik Bush.

Irak je sada centralni front u globalnom ratu protiv terorizma. Saddamove pristalice i teroristi iz drugih zemalja mogu pokušati da onemoguće progres u Iraku. Ali, rekao je predsjednik Bush: ”Naš posao u Iraku je od suštinske važnosti. Nikakva banda ubica i gangstera neće omesti taj rad.”

XS
SM
MD
LG