Linkovi

Partija demokratskog progresa RS reagirala na govor S. Tihića na sahrani Alije Izetbegovića - 2003-10-23


Jedna od vladajućih stranaka u Republici Srpskoj, Partija demokratskog progresa ocijenila je danas da je jučerašnji istup člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sulejmana Tihića, na sahrani Alije Izetbegovića bio usmjeren protiv Republike Srpske. Sahrana Alije Izetbegovića je poslužila članu Predsjedništva Bosne i Hercegoine i aktuelnom lideru Stranke demokratske akcije, Sulejmanu Tihiću da po ko zna koji put izrazi svoj huškački i ratni poklič za ukidanje Republike Srpske. Po Tihiću, ukidanje Republike Srpske predstavlja dalji cilj borbe koju je započeo Izetbegović a koju je privremeno zaustavio, kako bi kao mirotvorac u Dejtonu potpisao nepravedan mir.

Saopštila je ovo danas jedna od vladajućih stranaka u Republici Srpskoj, Partija demokratskog progresa zahtijevajući reakcije međunarodne zajednice i preduzimanje odgovarajućih mjera protiv Sulejmana Tihića, kao što je to učinjeno, kako se navodi, u manje drastičnim slučajevima prema hrvatskim i srpskim predstavnicima. Ako to ne bude učinjeno odmah, buktinja nepovjerenja, nakon što je ponovo potpaljena Tihićevim vatrenim govorima, najvjerovanije se neće moći kontrolisati, ističe se u saopštenju PDP-a.

Ova stranka smatra da međunarodna zajednica i OHR mogu snositi veliku odgovornost za neprincipijelnost i nepreduzimanje adekvatnih radnji kojima se takva ponašanja moraju sankcionisati.

Član ove stranke i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Bosne i Hercegovine, Goran Milojević izjavio je danas da ga nije iznenadila jasna i neprikrivena želja Sulejmana Tihića da, zajedno sa Alijom Izetbegovićem pokopa i Republiku Srpsku. Šokantan je način na koji je došlo do afirmacije te ideje na jučerašnjoj sahrani u Sarajevu, dodaje Milojević poručivši visokom predstavniku Pediju Ešdaunu da bi trebao da odgovori da li politički istupi, poput Tihićevog, mogu biti garancija za opstanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Recimo i to da je danas iz kabineta predsjednika Republike Srpske saopšteno da je Dragan Čavić dobio zlatnu zvijezdu, koja se dodjeljuje za doprinos strateškom napretku a koju dodjeljuje Udruženje za međunarodne strateške studije iz Vašingtona. U obrazloženju odluke se navodi da se ovo priznanje dodjeljuje kako bi međunarodna javnost bila upoznata o značaju pozitivnih rezultata Republike Srpske i njenog predsjednika i kako bi ih ohrabrila na tom putu. Medalja će Čaviću biti uručena krajem novembra u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG