Linkovi

Šest mjeseci progresa u Iraku - 2003-10-22


Prije šest mjeseci u Iraku nije bilo policajaca na dužnosti. Sada ih ima više od od 40 hiljada. Prvi bataljon nove iračke armije aktivno obavlja svoju dužnost.

Administrator za Irak Paul Bremer kaže da je sigurnost i dalje problem i da je sigurno da će biti još napada na snage koalicije koje u najvećem broju slučajeva izvode organizovani ekstremisti. Gospodin Bremer napominje da je prisutan i problem običnog uličnog kriminala i dodaje da se ne smije zaboraviti da je Saddam Hussein prije rata iz zatvora pustio 100 hiljada kriminalaca i da se mora naći načina da se s tim izađe na kraj. Gospodin Bremer je također rekao da je postignut napredak u obnovi osnovnih javnih usluga.

Paul Bremer ukazuje na napredak koji je postignut i za kojeg on kaže da jemnogo veći nego što je bilo ko očekivao. Što se tiče energije dostignut je predratni nivo. U snabdijevanju vodom je također dostignut predratni nivo. Škole su otvorene. Bolnice su otvorene.

Po mišljenju gospodina Bremera u Iraku se ostvaruje značajan napredak. U aprilu mjesecu se u Iraku proizvodilo 300 megavata električne dnevno, sada se proizvodi preko četiri hiljade i pet stotina megavata dnevno. Više od 13 hiljada projekata za obnovu je završeno. Dvadeset dva univerziteta i 43 tehnička instituta i koledža su otvorena. Iz štampe izlazi više od 170 novina. Banke su otvorene i pozajmljuju novac. Uz to, rekao je gospodin Bremer, irački narod je na putu da sam sobom vlada.

Kako je rekao gospodin Bremer kabinet kojeg čini dvadeset i pet žena i muškaraca je izuzetno sposobna grupa. Oni upravljaju ministarstvima. Odgovorni su za budžet. Odgovorni su za politiku i personal.

Kao što je predsjednik Bush rekao: ” Mi se držimo obećanja kojeg smo dali iračkom narodu i mi ćemo završiti značajan posao koji smo započeli.”

XS
SM
MD
LG