Linkovi

Operacija iz 1920-tih, ali s primjenom za 21. stoljece - 2003-10-22


56-ogodišnji Jesse Sulivan ponovo uči da živi. Prije nekoliko godina ovaj radnik u jednoj elektro- kompaniji je izgubio obje ruke nakon pretrpljenog strujnog udara. Njegov život je bio zauvijek promijenjen.

Jesse Sullivan: Ponekad sam poželio da sam mrtav, stanje je zaista bilo obeshrabrujuće.

Nije bilo lako da se Jesse navikne na tradicinalne mehaničke proteze. Međutim, on je zatim dobio tzv. bioničku ruku. Ljekari u čikaškom rehabilitacionom centru ponudili su mu visokosofisticiranu ruku koju u stvari kontrolira njegov vlastiti nervni sistem.

Ovo je operacija tipa onih iz 1920-tih, medjutim, njega je primjena - zahvat 21 stoljeća.,

kaže ljekar Tod Kuiken i naglašava da novina u tehnologiji nije sam operativni zahvat, ego način na koji se pomaže kontroliranje vještačkog uda, sada na mnogo efikasniji način. Ljekari su odvojili nerve iz njegovog ramena i povezali ih u mišić u plućima. Oni su tu porasli, te sada on može pokrenuti svoju vještačku ruku, praktički svojom misli. Postoje četiri tačke uz pomoć kojih se kontrolira rad ruku: jedna je za otvaranje šake, druga za zatvaranje, treća za dizanje u zrak, i četvrta za spuštanje ruke.

Jesse Sulivan kaže da mu jedino nedostaje osjećaj opipa.

Sullivan: Ali sam mnogo neovisniji nego prije. Sam sebe mogu hraniti.

Do sada je ova procedura ograničena samo na kontrolu proteza ruku, premda postoji šansa da se jednog dana primjeni i na druge dijelove tijela.

XS
SM
MD
LG