Linkovi

Izetbegović sahranjen medju svojim borcima - 2003-10-22


Prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović danas je, uz najveće državne i vjerske počasti, ukopan na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Klanjanje dženaza namaza obavljeno je na Trgu Bosne i Hercegovine na Marin Dvoru u prisustvu preko stotinu hiljada gradjana iz cijele BiH. Od sinoć je prema glavnome gradu BiH krenulo nekoliko stotina autobusa, iz svih dijelova zemlje gradjani su željeli prisustvovati posljednjem ispraćaju prvog Predsjednika BiH. Cijelu noć strpljivo su čekali na upisivanju u knjigu u zgradi Predsjedništva, te od ranih jutarnjih sati da odaju počast i pred tijelom koje je bilo izloženo u auli Predsjednistva BiH.

U vojnom lafetu tijelo Alije Izetbegovića prevezeno je na Marin dvor. Ni jaka kiša nije omela svečan i dostojanstven oproštaj.

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić koji je predvodio dženazu istaknuo je kako je zajednistvo uvjet da sačuvamo vjeru u srcu. On je kazao kako tolerancija za Bošnjake nije prazna riječ. Ona je životni put čovjeka kojem je Allah podario moć da u očaju pronadje nadu, da u bolesti sačuva snagu, te da u neslobodi pobjegne u slobodu.

"Voljeli su Aliju Izetbegovića svi oni koji su voljeli istinu, pravdu i slobodu. Cijenili su ga svi oni koji su cijenili čovjeka koji je na Zapadu bio istinski prijatelj Istoka, a na Istoku bio je uvjerljiv tumač Zapada. To je bio Alija Izetbegović, predsjednik, učitelj, brat i prijatelj kojeg smo više voljeli u njegovoj dobroj naravi nego što smo ga cijenili u njegovoj velikoj brizi i istinskom naporu da svijetu pokaže da je moguće biti dobar vjernik i koristan čovjek", naglasio je Reisu l ulema.

Alija Izetbegović je historijska ličnost, veliki državnik, istinski demokrata, humanist, a prije svega plemenit čovjek u pravom smislu ove riječi, kazao je član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

On je istaknuo kako je Alija Izetbegović vjerovao da je Bog stvorio sve ljude jednakim i slobodnim i tako se prema njemu ophodio. Bio je čovjek izuzetne širine i tolerancije. Stoga ni u vrijeme najvećeg stradanja bošnjačkog naroda nije dozvolio, niti podržavao revansizam. Nije bilo masovnih zločina i koncentracionih logora.

"Zato muslimani svijeta, kazao je gospodin Tihić, treba da budu ponosni na bosanske muslimane jer smo i u najtežim vremenima bili lijep primjer islama u Evropi. U tome je svakako značajna uloga Alije Izetbegovića. To se nekima na Zapadu ne svidja jer se ne uklapa u stereotip slike o muslimanima kao fundamentalistima i ekstremistima, pa čak i teroristima", naglasio je.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown Aliju Izetbegovića nazvao je očem svoga naroda i ličnosti koja je uradila više nego iko drugi da osigura opstanak moderne države BiH.

Alija Izetbegović sahranjen je na šehidskom groblju Kovači. Medju svojim borcima, Bošancima i Hercegovcima koji su dali živote za slobodu domovine.

Osim mnogobrojnih gradjana BiH na posljednjem ispraćaju prvog predsjednika BiH prisustvovale su i mnogobrojne delegacije iz cijeloga svijeta, prijatelji Alije Izetbegovića i poštovaoci njegovoga djela.

XS
SM
MD
LG