Linkovi

Bio je simbolom preživljavanja Bosne, i otac njene nezavisnosti - 2003-10-22


James Hooper, stručnjak za političku analizu društava u sukobima, godinama je, u okviru Balkanskog Instituta u Washigntonu, ciji je bio direktor, radio na obrazovanju javnosti u Sjedinjenim Drzavama o prirodi krize na Balkanu, i posebno BiH. Kao americki diplomata od karijere,James Hooper je takodjer sluzio kao najvisi savjetnik za pitanja BiH u okviru State Departmenta.Gospodin Hooper, koji je dobro pozbavao Aliju Izetbegovica, za ns se program osvrnuo na ostavstinu prvoga bosanskog predsjednika - razgovarala Mirela Bruk:

HOOPER: Smatram da će se gospodin IZetbegović pamtiti po dvije najvažnije stvari - kao prvo , on je otac neovisne Bosne i Hercegovine; njegova vizija zemlje, njegovo planiranje, napori koje je on uložio, su ti koji su omogućili neovisnost te Bosne i Hercegovine. Mnogi su mu tada govorili - nemoj to raditi; medjutim, on je odlučio da postigne nevoisnost te zemlje, i poduzeo je veliki rizik, i mislim da će ga za taj korak naord BiH uvijek poštovati. Kao drugo, on je čovjek koji je simbol preživljavanja Bosne i Hercegovine usprkos genocidalnim napadima snaga Slobodana Miloševića na nju.I u Sjedinjenim Državama on je , naravno bio simbolom Bosne.

Kada sam obilazio Sarajevo, u mnogim sam radnjama vidio slike Alije Izetbegovića kako obilazi obični narod, mjesta granatiranja, mjeru razaranja, što je bio moralni poticaj narodu BiH. Tako je i u Sjedinjenim Državama, i u drugim zemljama, gospodin Izetbegović postao simbolom opsade Sarajeva, i drugih bosanskih gradova, duha borbe, želje da se preživi, da se pobjedi unatoč užasnom nasilju protiv naroda BiH od strane Srba i dijela Hrvata tijekom godina rata. Takodjer dio njegovog nasljedja je to što je usprkos svemu jako pokušavao održati multi-etnički karakter BiH; Bosanske Srbe i bosanske Hrvate koji su bili lojalni novoj državi , zadržao je u vlasti.

Zamoljen da komentira to sto je glasnogovornica Haškoga Tribunala danas, na dan Izetbegovićeve sahrane, izjavila da je vodjena istraga o navodima o njegovoj odgovornosti za ratne zločine, gospodin Hooper kaže:

Hooper: On nije bio optužen. Da je Haški Tribunal imao ikakvih dokaza o njegovim zločinima,oni bi ga već bili optužili. Uostalom, Tribunal je imao godine da to učini; Dejtonskom je sporazumu već 7 godina, i sve su karte odavno na stolu, da tako kažem. Činjenica da Hag nikada nije podigao optužnicu, ukazuje na to da nisu pronašli dokaze protiv njega. Istraga, sa svoje strane, je , po mom mišljenju , dio nastojanja Haškog tribunala da izgleda izbalansirano, medjutim,očigledno je zaključeno da nema dovoljno materijala da bi se mogla podići optužnica.

XS
SM
MD
LG